Гюнтер Йотингер: Сигурен съм, че България скоро ще има правителство, способно да действа

Германският еврокомисар отхвърли обвиненията в лобизъм и нетолерантност

Гюнтер Йотингер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер отхвърли като неоснователни критиките срещу него в лобизъм и нетолерантност. В продължение на 2 часа и половина той отговаря на въпроси на депутати в ЕП, които оценяват готовността му да заеме ресорите на подалата оставка Кристалина Георгиева – Бюджет и Човешки ресурси.

Само 1 от общо 42-мата евродепутати от три различни комисии отявлено атакува новия комисар по бюджета заради расистки и ксенофобски изказвания по време на реч в Хамбург миналата година. Гюнтер Йотингер, който трябва да отговаря и за персонала в ЕК, смирено се извини пред депутатите за коментарите си по повод китайците, жените и хомосексуалните бракове и подчерта, че дискриминацията по никакъв начин не е сред методите му на работа:

Относно казаното от мен в Хамбург през октомври, искам ясно да подчертая, че нямах намерение да обидя никого с коментарите си и съжалявам за думите си тогава. Нямате никакво основание да се опасявате, защото дискриминацията изобщо не е част от всекидневната ми работа.

Германецът обеща равни права за хората с различна ориентация при назначенията в Комисията и да продължи мерките на предшественичката му Кристалина Георгиева за увеличаване броя на жените на ръководни постове.

Няколко пъти Йотингер беше попитан за пътуването му в частен самолет заедно с германския бизнесмен Клаус Магнолд, което Еврокомисията отказа да признае като официална среща с лобист:

Аз съм напълно независим от лобистки групи. Нямам акции в автомобилни концерни, енергийни фирми или другаде. Мое задължение е да се срещам с хората от различните индустрии и неправителствени организации. За всеки има място в моя график. Но накрая сам взимам решението.

Гюнтер Йотингер отговаря и на редица въпроси за бюджета на ЕС, прегледа на 7-годишната рамка, еврофондовете за сближаване и други. Румънски депутат му припомни изказване на друг форум през 2013 година, когато той определи България, Румъния и Италия като почти неуправляеми държави, на което комисарят отвърна:

Стабилността на страните-членки буди основателни притеснения. Твърде често се сменят правителства. Сигурен съм, че България скоро ще има правителство, способно да действа.

Окончателната оценка за Йотингер ще обявят в четвъртък лидерите на парламентарните групи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24