На Бабинден почитаме хората, които посрещат новия живот

Снимка: БГНЕС

Днес е Бабинден, ден на родилната помощ, един от големите народни празници, посветен на жените, които помагат при раждане. На днешния ден се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките.

В столичната общинска АГ-болница "Света София" празнуват Бабинден. За главната акушерка Мая Бонева тази професия е изключително отговорна.

Ако някога далече-далече във времето е имало само акушерка, сега работим в екип: акушер-гинеколог, акушерка, неонатолог, в грижата за бебенцата, анестезиолог, голям екип от лекари и акушерки, които се грижат, както за майката, така и за новородените. В нашата професия има много голям недостиг на специалисти, най-вече акушерки. Трябва да бъдат много по-високи критериите за прием. Да се помисли за държавни поръчки, за заплащането, за да има попълване на този дефицит от кадри, отбеляза Мая Бонева.

Общинската АГ болница "Света София" е сред водещите в страната по раждаемост.

Да се раждат още повече бебета си пожелаха на Бабинден акушерките от родилното отделение в областната болница във Велико Търново. Там през миналата година са се родили близо 1 100 бебета, което е с над 400 повече от предходната.

Мария Ненчева беше обявена за акушерка на годината във Велико Търново. Дамите от Зонта клуб по традиция орисаха първото бебе за годината.

Трудно е да се каже, по-разглезена или по-изискваща е станала съвременната българка, когато ражда децата си, но със сигурност родилките над 35 годишна възраст се увеличават, коментира началникът на акушеро-гинеколочиното отделение във Велико Търново, доцент Светлозар Стойков.

БГНЕСДеня на родилната помощ отбелязаха акушерите и гинеколозите във втората по големина специализирана АГ болница в България - „Проф. д-р Димитър Стаматов“ във Варна. Там от началото на годината са проплакали 124 бебета, а сред тях има и 6 двойки близнаци. Медиците спазиха традиционния обичай „измиване на ръцете на акушерката“. То беше извършено от 10-годишната Кристияна, която изми ръцете на завеждащия родилното отделение д-р Добрин Николов с осветена от отец Ясен вода:

Благодаря на всички майки, които са се доверили на нашата професионална етика и професионални възможности, за да родят при нас.

Главната акушерка Светлана Радева си спомни с вълнение за първото дете, поела в ръцете си като стажантка:

Емоцията е невероятна. Усещането е еуфорично, първият плач е една радост.

Заместник-ректорът на Медицинския университет - Варна проф. д-р Албена Керековска подари икона, която да закриля медиците, майките и техните рожби.

На Бабинден във Враца има традиция жените, които имат внуци, да се събират на трапеза и да се веселят. Райна Тошева е баба на четирима внуци с 14-годишен стаж:

На всичките първата им дума беше "баба". Може би, защото поне в първите периоди от детството бабите са даже по-близо до децата, отколкото майките. Повечето грижи са наши. Ние сме по-благосклонни да прощаваме. Само че има много нови неща, с които ние трябва да се справяме, защото трябва да влезем в новите технологии, в съвременното мислене.
 
На бабинден врачанската баба си пожелава:

Да ме радват внуците ми, да няма проблеми около тях, да се развиват добре, те като са добре, и ние сме добре. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24