Преглед на печата

Почти всички днешни вестници пишат на първа страница за служебното правителство, което президентът назначава, успоредно с разпускането на Народното събрание. "Министри тичат към Румен Радев...", пише "24 часа" и помества снимка на влизащия тичешком в президентството дипломат Ради Найденов, който е приел да е министър на външните работи. "Проф. Огнян Герджиков е служебният премиер, за поста имало и по-силен претендент", според "Труд". "Стандарт" добавя, че десет министри вече са сигурни. "Монитор" допълва: "Цял ден кастинг за министри, президентът лично препитва кандидатите". "Капитал дейли" информира, че министър на икономиката в служебния кабинет ще е Теодор Седларски, декан на Стопанския факултет на Софийския университет.
"Лиляна Павлова яростно брани раздутите сметки за саниране", коментира вестник "Сега". Регионалният министър определи, в телевизионно интервю, сигналите за ниското качество на работа като тенденциозни. Според нея, сега се извърша не обикновено саниране, а цялостен ремонт на стари панелни сгради.
Вестник "Земя" също акцентира на интервюто със заглавие "Магистралите "цъфнаха", според Лиляна Павлова лютата зима и ТИР-овете са виновни за дупките". Все пак тя признава, че половината ни пътища са в лошо състояние.
В рубриката "лични" "24 часа" помества коментар на Юлиан Попов, бивш служебен министър на околната среда и водите, според когото санирането е най-добрият начин да се справим с енергийната бедност. Той призовава медиите не да нападат сега действащата правителствена програма, а да предлагат подобрения като намаляване на субсидирането, поетапно обновяване или безлихвени заеми.
"Аграрният сектор е в тежко състояние, оттук нататък накъде?", пита вестник "Дума". БСП представя проекта си за управление на земеделието, в който се подчертава, че има тенденция на свръхконцентрация в земеделието.
Кметове газят Закона за защита на животните, пише "Труд" след поредно нападение на кучета над човек в свищовското село Козловец. Вестникът цитира заместник-председателя на Народното събрание Иван Иванов, който подчертава, че трябва да се наказват виновните собственици на кучета и представители на местната власт вместо наказанието да е само и единствено за самите животни. 
НАП и МВР влизат в кварталните сервизи, информира "Монитор". Всяка втора работилница работела на черно и продавала крадени части. Настоява се за въвеждане на регистър на автомонтоьорите.
"Брюксел призова страните от Европейския съюз да въведат минимална заплата", информира "Сега". Председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер настоя за достойно възнаграждение, чийто размер държавите сами да определят. 
В САЩ търсят решение на задача на наш учител, съобщава "Стандарт". Математици от цял свят ще умуват над уравнението до 15 април. Задачата на преподавателя по математика в Кърджали Вълчо Милчев е публикувана в американско специализирано списание, очакват се решенията на абонатите на изданието от цял свят.
Видеокамера е записала младежи, които се опитват да изрисуват влаковете на метрото, информира "Телеграф". Бандата нахлула в депото в квартал "Обеля" късно вечерта в понеделник, но  охраната осуетила плановете им.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24