Азиз Шакир-Таш: Докато се опитвам да съм навсякъде, постоянно липсвам на някого

„Околосветска обиколка на липсата“ – най-новият сборник със стихове на Азиз Шакир-Таш събра своите читатели и критици на нулевия меридиан на литературата – книжен център „Гринуич“ в Столицата. Книгата беше представена от професор Светлозар Игов.

Студената януарска вечер не се оказа препятствие за почитателите на поезията и за приятелите на Азиз Шакир-Таш, така че салонът беше пълен.

„Околосветска обиколка на липсата“ е петата поетична книга на Азиз Шакир-Таш, ако смятаме за начало на неговото творческо летоброене „Повод за небе“ през 1993 година.
Следват „на 22“ – 2004, „Апокриф за дъжд“-2004 г. и „Небе на 33“, публикувана през 2007 година.

Десетте години без нова авторска книга се дължат на другите „бития“ в биографията на поета – превежда романи, пише научни статии и преподава в два университета в Истамбул, а както сам признава:

Имам няколко живота и все не успявам да се слея… Поезията е нещо, което най-много искам да пиша, а най-малко пиша
.

И докато поетът постоянно липсва на някого, то поне стихотворенията му в тази книга най-сетне получават възможност за околосветска обиколка в търсене на нови хора, на които да бъдат посветени. Защото Азиз Шакир-Таш твърди, че има нужда от тишината само докато облече думите в чувство, а после очаква енергиите на думи, породени от стиховете му.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Азиз Шакир-Таш

Азиз Шакир-Таш: Усещаме любовта най-вече през липсата й

Ако реката попита моста: „Приемаш ли ме за река?”, тази любов може да завърши с потеглянето на моста по реката, а това ще означава, че по него вече никой няма да може да премине... Това са думи на Азиз Шакир-Таш в интервю за предаването "Нощен..

публикувано на 03.02.17 в 07:35
Още от категорията

Петър Делян като историческа фигура и романов герой

В българската история сякаш моментите на поражения след възходи са нещо като историческо правило. Нещо като историческо правило са и предателствата, макар че не можем да кажем, че точно ние сме най-стриктните последователи на това да предаваме героите си,..

публикувано на 20.08.20 в 09:05

Генерал Владимир Заимов – трагичната участ на един български военен командир

Генерал Владимир Заимов е един от най-популярните български военни, останал в историята с трагичната си съдба. Герой от войните, водени от България през второто десетилетие на ХХ век, впечатлил с храброст и тактически стратегически умения своите..

публикувано на 25.06.20 в 10:07

Самотата има различни лица

Ревността може да се предава и по факс. Да влиза в него както хартията, да излиза от там и да разяжда сърцето, душата, главата. Поне в пиесата на Естер Вилар. Авторката е родена през 1935 година в Буенос Айрес, Аржентина. Завършва медицина и работи като..

публикувано на 07.06.20 в 09:15

Св. св. Кирил и Методий – съпокровители на Европа

Малцина знаят, че с апостолическо послание „За безпримерно достойнство” (Egregiae Virtutis) от 30 декември 1980 г. папа Йоан Павел II обявява светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа. За папата двамата славяноапостоли са мост между..

обновено на 24.05.20 в 10:21

В Музея на просветното дело в Копривщица

"Четете и знайте, за да не бъдете подигравани и укорявани от други племена и народи. Събрах и обединих историята на българския род в тая книжица за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество. Преписвайте тази..

обновено на 24.05.20 в 02:02

От „А” до „Я” в графити

На 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в столичната галерия Gifted Sofia беше открита международна изложба, посветена на кирилицата в графити. Събитието се организира за втора поредна година, а куратор е..

обновено на 23.05.20 в 17:23
Изображения на глаголически букви. Св. Кирил е замислил глаголическата „А” с формата на кръст, защото е смятал азбуката за свято дело.

Българската азбука – духовно наследство с непреходна стойност

Един от най-тачените дни в празничния ни календар – 24 май, е Денят на буквите, на българската азбука, създадена през втората половина на IX век. Този ден ни връща столетия назад, припомняйки ни едно наследство, изгряло със своята духовна светлина..

обновено на 21.05.20 в 11:56