Сирни Заговезни е

| обновено на 26.02.17 в 19:57
Снимка: архив

Днес е Прощалната неделя или празник на всеобщото опрощение, според църковния календар. Във всички църкви в страната се отслужва литургия, посветена на опрощението. 

Вечерта всеки човек иска прошка от другите, за да може да започне поста, който е време за очистване, размисъл, усъвършенстване и примирение. 

Да простиш и да ти бъде простено е начинът, по който се сближаваме, подчертава естонският протойерей Александър Шмеман, смятан за един от най-значимите православни богослови. 

Защото с това примирение, ние тръгваме в пътя. Ако това не е факт, ние себе си не уважаваме и няма как да търсим мир в душите си. Мирът идва с изчистването на греховността, с покаянието, с разбирането. Постът е преимуществено въздържане от всякакво зло, обясни за смисъла на прошката преди началото на поста Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.


СнимкаПосетителите на Троянския манастир през деня могат сами да изработят икони и християнски символи в работилницата на светата обител. 

Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, където хората отбелязват празника както според църковната, така и според фолклорната традиция поясни:
Повече хора да помислят по тази тема високобогословска, отговорна и задължителна преди Великия пост. Да простим и да поискаме прошка от всички наши събратя, независимо, дали сме ги обидили, независимо, дали с нещо сме съгрешили пред тях. Възприемането на този празник със запалването на огъня, ние ще го направим като един символ на това духовно прочистване, което трябва да стане в нашите души в идващите дни на Великия пост.

Този, който има в сърцето си любов към Бога и ближния, е призван да има и опрощение. Опрощение към всички, които по някакъв начин са ни обидили, засегнали, навредили. Да се даде прошка на тях и да се поиска от всички останали прошка,  допълни игуменът на Троянския манастир в обяснение защо се иска и се дава прошка. 

СнимкаВ обредния календар денят се нарича Сирни Заговезни. Празникът винаги е седем седмици преди Възкресение Христово и всяка година е на различна дата. 

Преди да започне най-дългият и най-строг пост, Великденският, през този ден за последно се ядат  млечни и яйчени продукти. 

На този ден предците ни са изстрелвали дървени стрели и са прескачали огън, гонели са злите сили с кукерски маски и шествия, като през деня в редица населени места традицията ще бъде спазена и днес. 

СнимкаВ град Троян празникът Сирни Заговезни ще бъде отбелязан с маскарада "Ялова сватба" и въртене на характерните да този край уруглювици. Кметът на града  Донка Михайлова ще посрещне сватбарите с баница и вино в кабинета си, а следобед участниците в маскарада ще дефилират от площад "Възраждане“ до поляната край блок "Къпинчо“, където ще бъде запален традиционния огън. 

Организаторите от НЧ "Наука 1870“ са предвидили и конкурси за най-оригинални костюми и кукерски маски, както и много забавни игри като амкане на халва, въртене на уруглювици, прескачане на огън, дърпане на въже, скачане с чувал. Осигурен е и курбан за здраве, а за доброто настроение ще се грижи народният певец Георги Гоцев


СнимкаПо повод празника Ямбол ще е домакин на Международният маскараден фестивал "Кукерландия".

В Смолянска област пък е провежда обичаят "Пустове“, като в квартал "Райково" за 26-и пореден път на площада пред местното читалище ще бъде запален ритуалният огън "Орада". В огъня, който е символ на светлината, новия живот и пречистването,  символично ще бъде изгорено "злото“ чучело,  след което празникът ще завърши с голямо хоро.

В Малко Търново ще бъдат представени традиционни за района обреди като бял кукер, заораване и "пали-кош".


СнимкаС празник на маската, маскарадния и сценичния костюм ще отбележат Сирни Заговезни в
ТетевенУчастниците в карнавала ще дефилират на централния площад в града, където деца, ученици, самодейци и групи за автентичен фолклор ще покажат своите костюми, маски и сценки. И там ще бъде запален и традиционния за Сирни Заговезни огън, около който ще се извива българско хоро. Програмата ще завърши с огненото шоу - "ОТ ПЛАМЪК - СЛЪНЦЕ".

Хвърляне на запалени дървени стрелички организират за Сирни Заговезни в селата край Димитровград. Традиционен кукерски празник ще има и в свиленградското село Мезек, а в силистренското село Айдемир ще се проведе фестивал на кукерите и маските. 

СнимкаОбщина Костенец и читалището организират Национален кукерски събор "Поклади", чийто програмата включва парад и дефиле на участващите кукерски групи и състави и игри около огъня на Сирни Заговезни.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24