Отбелязваме 139-ата годишнина от Освобождението

| обновено на 03.03.17 в 14:05
Преди 139 години, на този ден, е подписан Санстефанският мирен договор, с който се слага край на Руско-турската освободителна война и се създава Третата българска държава. За първи път Трети март се чества през 1880 г., две години след Освобождението.

По повод националния празник президентът Румен Радев написа в социалните мрежи: Да си българин не е участ. Да си българин е чест! Това са го знаели нашите възрожденци. Нека го знаем и ние!


Хиляди българи участваха в тържествата на Шипка. Голяма част от тях изминаха пътя през прохода пеша. Премиерът Огнян Герджиков приветства гражданите със стихове на Иван Вазов. Двама митрополити, Великотърновският Григорий и Старозагорският Киприян, отслужиха литургия за загиналите във войната. Служебният премиер Огнян Герджиков се обърна към хората с думите:

На трети март започва нашето възраждане, за да мине през Съединението на отечеството ни и сега да градим една нова свободна България.

С военни почести на върха официалните гости и хилядите българи поставиха цветя и венци пред паметника на свободата.

Тържествата в София започнаха с панихида за загиналите в Руско-Турската война и празничен благодарствен молебен, отслужен от Българския патриарх Неофит в катедралният храм "Александър Невски". Редом с архиерейте и свещенослужителите на Българската православна църква в съслужението участваха и представителите на Румънската и Руската православна църква, а патриарх Неофит посочи в словото си, че саможертвата на загиналите трябва да вдъхнови останалите за по усърден труд, за свободното и независимо мирно и благословено от Бога бъдеще на обичната ни родина. Пред паметника на Незнайния войн президентът Румен Радев прие строя на почетния караул и поздрави гвардейците за празника. Държавният глава поднесе венец пред паметника на Незнайния войн. Церемонията завърши с тържествен марш на гвардейците. Точно в 12 часа пред входа на президентството тържествено беше сменен и караула, а кулминацията на честванията е в 18.30 часа на площад "Народно събрание". Там ще бъде тържествената заря-проверка. В церемонията ще участват военни поделения от Горна Малина, Мусачево, Божурище, националната гвардейска част със знамената-светини - Самарското знаме, знамето на първи конен полк, на 23-ти шипченски полк, на 15-ти ломски полк, на 13-ти рилски полк, на 24-ти черноморски полк, на 25-ти драгомански полк, на 31-ви силистренски полк. Президентът Румен Радев ще поздрави ротите и ще произнесе слово. Командващ зарята тази година ще е командирът на гвардейците, бригаден генерал Илко Йорданов.

Стотици граждани положиха венци и цветя пред паметника на българския Опълченец в София. Пред събралите се хора заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов каза:

Историята ни е богата на велики събития и личности. Никога обаче не трябва да забравяме онези дни далечни, но славни, когато целият цивилизован свят надигна глас в защита на българската свобода. Никога не бива да забравяме, че на олтара на българската свобода мнозина проляха кръвта си и дадоха живота си - заяви заместник-кметът на Столичната община Тодор Чобанов.

Българска музика от различни жанрове ще звучи през целия ден в зала "България" в столицата. Музикалният маратон с участието на 15 формации, сред които и Джазбендът на БНР, ще продължи до 20 ч. Картата за достъп през целия ден е 6 лева и може да се използва многоктарно.  Столичната община, Фондация "Героите на България" и сдружението на приятелите на Русия "Александър Невски" организират, пред паметника на българския опълченец в София, честване, на което ще се съберат общественици и  младежи. Председателят на Фондация "Героите на България" Любомир Коларов подчерта: Акцентът е върху тази вековна дружба, която свързва нашите два народа и не бива да се отказваме от нейните традиции. Ще участват много деца, което ми е много приятно, ще има рецитации от различни училища.

В Националния военно-исторически музей посетителите ще могат да видят оригинала на знамето, станало първообраз на националния ни трибагреник -  ушитото от Стилияна Параскевова и дъщеря ѝ знаме, предназначено за българските опълченски дружини в Руско-турската война. То обаче не взема участие в бойни действия. Бялото, зеленото и червеното се срещат в различни знамена от националноосвободителното ни движение, но, съчетани в тази последователност, те се срещат за пръв път в това знаме. Учредителното събрание приема член 23 от Търновската конституция, регламентиращ трибагреника. Входът в музея е свободен. Националният исторически музей ще работи с нормално работно време. Цената на всички исторически книги, собственост на НИМ, е намалена с 50%.

В Пловдив митрополит Николай ще отслужи молебен в катедралния храм  „Света Богородица“. Пред паметника на руските и финландските освободители на хълма Бунарджика ще се състои тържествена церемония и ще бъдат поднесени венци и цветя.  По традиция, на Централните гробища ще бъде отслужена панихида за загиналите български опълченци. Вечерта ще се проведе заря-проверка пред Военния клуб  с участието на представителен взвод от Пловдивския гарнизон.

С възстановка на клетвата, с която са създавани революционните комитети от Васил Левски в страната, ще бъде отбелязан националния празник в Бургас. Възстановката ще започне в 12 часа на площад „Св. св. Кирил и Методий“. Над 200 души ще изпълнят ролите на четници, войводи, революционери и възрожденци, обясни директорът на общинския отдел „Култура“ Петър Парушев След възстановката ще има голям празничен концерт под надслов „Да живее свободата“, а водещияг - актьорът Стойко Пеев, който ще влезе и в образа на легендарния български войвода Панайот Хитов 

Велико Търново отбеляза годишнината от Освобождението с общоградски тържества. Кметът Даниел Панов призова в празничното си слово за единство  Наш национален дълг е да даваме делата на нашите предци за България за пример kа нашите деца. Безплатни пешеходни обиколки с беседа по местата, свързани с национално-освободителното движение и възстановяването на българската държавност, се провеждат в града.

300-метров национален флаг ще бъде пренесен на ръце от граждани и военнослужащи от Втора механизирана бригада до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ в шествие, водено от първите мъже на града. То се организира за трета поредна година и ще измине трите километра от площада пред общината до паметника в североизточния край на града.

Със 101 каба гайди ще започне празничното шествие в Сливен. То ще тръгне от градската градина в 10.15 часа и ще премине през централната пешеходна зона на града по бул. „Цар Освободител“. Очаква се да се включат ученици от всички училища, граждани и кметът на града Стефан Радев. Точно в 11.00 пред паметника на Хаджи Димитър ще се състои официалната церемония по издигането на националния флаг и преклонението пред падналите за свободата на България опълченци, руски, румънски и финландски войни. По-късно ще се проведе традиционната лекоатлетическа щафета „Освободител“.

В Ловеч тържественият ритуал е пред паметника на войводата Тодор Кирков. Там ще се съберат три лъча, които ще тръгнат от паметната плоча на загиналите за Освобождението ловчанлии в двора на храма "Света Троица", Алеята на българо-руската дружба в парка "Стратеш" и от кървавия паметник. В Троян, в Музея на занаятите, ще бъде открита изложбата "Златарското изкуство  - 17-19 век", а в Луковит националният празник ще бъде отбелязан и с възстановката "Стоян Войвода" и концерт на площад "Трети март".

В Търговище Националният празник беше отбелязан с молебен за здраве и благоденствие в храма "Свети Иван Рилски” и тържествената церемония за издигане на националното знаме. Ето какво споделиха жители на града:

Чувствам се празнично, радостно, щастлива. Това е най-българският празник.

Всеки посетител  на Историческия музей в Търговище ще получи българския трибагреник като подарък. Празничната програма в града ще започне с молебен за здраве и благоденствие в храм „Свети Иван Рилски”. От 10,30 ч. на централния площад „Свобода” ще се състои тържествена церемония за издигане на националното знаме.

След това към  паметника на Българо-руската дружба ще тръгне празнично шествие, а ученици от ІІ Средно училище „Професор Никола Маринов” на фона на патриотични и възрожденски песни ще разгънат огромен трибагреник. За  19 часа  е предвидена празнична заря.

На тържеството за националния празник в Разград момичета в национални носии закичиха гражданите с лентички с българското знаме. Сред стотиците присъстващи имаше и много семейства с деца.

За втора поредна година, водещите на шествието в смолянския квартал Устово носеха пушката на легендарния закрилник на родопските и тракийски българи, капитан Петко войвода, която се съхранява в Историческия музей в града. Патриотичната организация подготвя за печат вестник, в който ще бъдат публикувани интересни разкази и легенди за местни революционери.

Безплатни са посещенията във всички музеи и исторически обекти в Кюстендил.

В курорта Пампорово ще отбележат 3-ти март с необичайно  масово  спускане  със ски. Участниците ще държат трибагреници и ще бъдат облечени в национални носии. Атрактивното събитие е първото по рода си в България. Спускането ще започне от кулата "Снежанка" по писта номер 6 към плаца на Студенец, където точно в 12 часа ще прозвучи химна.

Десетки населени места в страната и чужбина ще се включат в  инициативата "Пробуждане с хоро".   Инициативата се организира от Сдружение "Азбукари" и "Българи за България", а в събитието ще се включат Плевен, Варна, Русе, Сливен, Шумен, Стара Загора. Наши сънародници са разпространили инициативата и в чужбина - САЩ, Англия, Франция, Испания, Италия, Сърбия. В София събитието ще бъде в парка "Заимов" от 12 часа. Ще участват танцови и фолклорни състави. Организаторите обещават изненади и подаръци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24