Преглед на печата

СТАНДАРТ пише за честванията на националния празник. „Близо 100 хиляди души се качиха на връх Шипка, за да се поклонят пред героите, дали живота си за свободата на България. Още по обяд колоната от автомобили мина 15 километра, а хиляди стигнаха до Шипка пеш или с автобуси. На върха пък прозвучаха гайди и патриотични песни, виеха се хора и се поднасяха венци. Заупокойната молитва отслужи Старозагорският митрополит Киприан, а бригаден генерал Пламен Йорданов, начело на 61 Стрямска механизирана бригада, строи войската за почетен караул“, пише СТАНДАРТ.

„Македония скара Русия, САЩ и Европейския съюз заради политическата безпътица след изборите“, пише 24 ЧАСА. „Въпреки настояването на Евросъюза и Съединените щати да бъде даден мандат на лидера на социалдемократите Зоран Заев, президентът Георге Иванов се опъва. Той не се стресна дори от предупрежденията на пристигналата в Скопие дипломатка №1 на ЕС Федерика Могерини, че политическата и институционална криза в страната може да се превърне в геополитическа. Иванов настоява, че отказът да даде мандат на Заев е заради приетата от него платформа на етническите албанци, която според президента е груба външна намеса на чужда държава (Албания) във вътрешните работи на Македония. „Престанете да се месите в Македония“, скочи и Русия в заявление на външното министерство в Москва. Според нея Западът се опитва да наложи отвън схема, чужда на волята на македонските избиратели. Западни анализатори пък са убедени, че Кремъл се опитва по всякакъв начин да разшири влиянието си на Балканите“, пише 24 ЧАСА.

„Над 1 200 нашенци получават обезщетения за безработица над средната заплата, заради натрупан трудов стаж в чужбина“, информира МОНИТОР. „Завърналите се гастарбайтери получават обезщетение за безработица средно по 1 179 лева. Това е с над 160 лева повече от средната заплата у нас през 2016 година. За сравнение средната сума, която са получавали безработните със стаж само при български работодатели в края на миналата година, е била 373 лева. Това означава, че само с няколко месеца труд зад граница нашенците могат да си осигурят почти четири пъти по-високо обезщетение в случай че останат без препитание“, пише МОНИТОР, като уточнява, че заради максималния осигурителен праг у нас обезщетението не може да надхвърля 1 560 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24