Номинацията за следващия български еврокомисар може да стане ясна след изборите

| обновено на 16.03.17 в 15:30
Меглена Кунева, Огнян Герджиков,Гергана Паси, Деница Златева и Ингрид Шикова по време на дискусията за бъдещето на ЕС
Снимка: БГНЕС
Ако след изборите на 26 март не бъде излъчено стабилно правителство, служебният кабинет ще номинира следващия български еврокомисар. Това потвърди премиерът Огнян Герджиков, който участва в дискусия за бъдещето на Европейския съюз (ЕС).

Ако имаше заместник на Кристалина Георгиева, вероятно нямаше да се стигне до негативните изводи в последния евродоклад за България, посочи министър-председателят:
На служебно правителство не отива много да излъчва еврокомисар, тъй като се смята, че това е едно политическо назначение.

От друга страна обаче, България губи с това, че няма свой представител в ЕК. С президента Радев стигнахме до следното споразумение – ако след изборите, след 10 дни България не съумее да излъчи своевременно правителство, тогава трябва нашето служебно правителство да излъчи еврокомисар. И аз поемам отговорността за това!


Служебното правителство не е водило разговори за профила на кандидата, подчерта вицеремиерът Деница Златева, като припомни, че няма срок, в който страната ни да излъчи еврокомисар:
Знаем какви са очакванията на господин Юнкер, но такава дискусия в рамките на МС още не е водена.

България трябва да участва с критичен прочит в дискусията на предложените до момента сценарий за бъдещето на Европа, смята Герджиков:
Бялата книга сумира пет сценария за основните течения в ЕС днес… да ги направим шест, да ги направим десет... Не искам България да участва в дебатите на Бялата книга от позицията "Ние сме против".
Искам Бялата книга да се разглежда не само като път за реформа на ЕС, а и като път за реформа  на България, добави премиерът.

Герджиков призова новите парламентарни партии да сключат пакт заради българското председателство на ЕС, за да не посягат на вече изградените екипи на председателството.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24