Грегор Волай: Европейският механизъм за гражданска защита започва подготовка за спасителни действия при пожари в страните от ЕС

Снимка: Ангелина Пискова


Европейският механизъм за гражданска защита започва подготовка за спасителни действия при пожари в страните от ЕС , в т.ч. и в България. В механизма влизат и други страни - участнички в механизма - Турция, Сърбия, Македония, Черна гора, Норвегия и Исландия.

Механизмът може да бъде задействан на базата на подадено искане за помощ. То може да дойде както от засегнатата страна, така и от международни организации като ООН или неправителствени организации като международната организация по миграцията.

Това каза в интервю за "Хоризонт" Грегор Волай от Европейския център за координация при извънредни ситуации и обясни:

В координационния център за отговор при извънредни ситуации, базиран в Брюксел, получаваме искането, след което го предаваме на всяка от страните-участнички в механизма чрез системата ни за комуникация при извънредни ситуации. След това те ни казват какво могат да предложат. 

Страните предлагат помощ  изцяло на доброволна основа, обясни Волай и даде пример, какво би станало, ако България поиска такава помощ:

Да кажем, Германия решава какво може да даде, след което уведомява европейския координационен център при извънредни ситуации, така че нещата да не се дублират и да не се налага България да влиза в контакт с всички страни-членки и дори участнички в механизма. За България е добре да има само един партньор, като тя е активно включена в цялата система. Съществува и т.нар. "европейски капацитет за отговор при извънредни ситуации", който наричаме доброволческо бюро. В него страните са заложили предварително ресурсите си за случаи като наводнения, земетресения или пожари - в бюрото има конкретни неща, наречени "модули за спасително-издирвателни работи в градски условия", "модули с висок капацитет за изпомпване на водата", спасителни кораби. След като те са там, това означава, че в случай на наводнения в България, ресурсът на тези страни може да бъде разгърнат далеч по-бързо към засегнатата страна, защото ние вече знаем, че този капацитет съществува и че страните имат желание да го предоставят.

На въпрос за колко време първата помощ може да пристигне в засегнатата страна, Волай отговори:

Зависи кога сме получили искането. Според практиката и регулациите, първо информираме страната, която може и иска да окаже съдействие. После, в рамките на 6 часа те трябва да са готови да се разгърнат. В рамките на 12 часа трябва вече да действат.
Европа е наясно с потенциалния проблем за Балканите в  сезона на пожарите, обясни Волай. Всички страни, които биха могли да се окажат засегнати от опасността работят в тясно сътрудничество, допълни той:

През май ще се срещнем, ще обменим информация и ще наредим на експертите по горските пожари да подсилват координационния център за спешни действия всяка седмица - като се започне от 15-ти юни и се приключи в края на септември. Всяка седмица ще идват по двама експерти от страни-членки на Европейския съюз, а и не само от тях. Колкото до потенциално застрашените страни, ние ще използваме целия им наличен ресурс за борба с пожарите, за да ги накараме да се борят с потенциалното бедствие в собствената им страна. По-малко вероятно е те да предоставят собствения си ресурс на другите. Правим и телеконференции всеки четвъртък със страните, застрашени от пожари.  Повечето са от Средиземноморския регион, но са поканени да участват всички. На тях следим прогнозата за времето, наличните ресурси и как страната навлиза в този период. Както и кой може да помогне, ако се стигне дотам. Имаме още един инструмент, с който се покриват липсите - ако нито една от тези страни не може да окаже помощ, има налични средства, чрез които този проблем да се реши. Наричаме това „ресурси, заложени в доброволческо бюро”. Например, това са хеликоптерите за борба с пожарите, които са в готовност да излетят. В предишните години имаше модули за борба с пожарите, които използваха такива хеликоптери. Имаше два, разположени в Корсика, които бяха готови да окажат помощ, ако засегната страна не разполага с такива.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24