ЕК отново призова България незабавно да започне да попълва квотите си с бежанци

България ефективно е приела 50 души от Гърция при квота от 831 места

Снимка: БТА

Европейската комисия отново призова България незабавно да започне да попълва задължителните си квоти за прием на бежанци. Според последния доклад за изпълнението на схемата България ефективно е приела 50 души от Гърция при задължителна квота от 831 места. Нулево остава изпълнението на квотата от Италия. Оттам у нас трябва да дойдат поне 470 бежанци, но досега София не е посрещнала нито един. Все пак правителството е изразило готовност доброволно да започне презаселването на 40 сирийци от бежанските лагери в Турция.

Според комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос е напълно възможно до края на септември всички мигранти, отговарящи на критериите за бежански статут, пристигнали в двете средиземноморски държави, да бъдат преместени:

От Гърция потенциално могат да бъдат преместени 6800 души. В Италия 5000 мигранти са или скоро ще бъдат регистрирани за релокация. Освен това само през 2016 година в Италия пристигнаха над 20 700 еритрейци, а тази година над 5000. Повечето от тях също трябва да влязат в схемата .

Междувременно Брюксел премина към втора фаза на наказателни процедури срещу Унгария, Полша и Чехия, защото те продължават да отказват какъвто и да било трансфер на кандидати за убежище по задължителната схема. Тази сутрин Генералният адвокат на Съда на ЕС в Люксембург излезе с тълкувание по жалбата на Словакия и Унгария срещу решението за задължителни мигрански квоти. Той предложи на Съда да отхвърли жалбите като неоснователни и подкрепи позицията на Еврокомисията, че приетото с мнозинство решение от вътрешните министри е задължително и трябва да се спазва. Въпреки че съдът не се произнесъл окончателно, Аврамопулос приветства решението на Генералния адвокат:

Той потвърди, че решенията за релокация са пропорционални мерки за облекчаване бремето на Италия и Гърция. 


Словакия и Унгария нямат право да оспорват задължителните квоти на ЕС за разпределяне на бежанци, обяви в свое становище Генералният адвокат на Съда на ЕС в Люксембург. Двете държави останаха в малцинство през 2015 г, когато вътрешните им министри гласуваха против релокацията на мигранти като солидарна мярка в помощ на Италия и Гърция. Оттогава правителствата в Братислава и Будапеща твърдят, че Брюксел няма компетенции да определя колко и кои хора да приемат като бежанци. След становището днес, ЕК обяви, че продължава наказателните процедури срещу Унгария заради отказа да участва в схемата, но приветства решението на Словакия да се подчини.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24