Двeте българки, задържани в Турция по подозрение в тероризъм, остават в ареста

| обновено на 28.07.17 в 10:46
Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Арестуваните в Турция български гражданки остават в ареста за още 24 часа, съобщи за "Хоризонт" главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов. Той обобщи официалната информация към този час:

По отношение на информацията за двама арестувани български граждани - майка и дъщеря, на територията на Турция - има такъв случай. На 24-ти този месец са арестувани по време на тяхната лятна почивка. Информацията, която имаме към момента е, че се намират в полицейския участък със срок за задържане, който е удължен с още 24 часа. Това е, което можем да кажем. Официално през Министерството на външните работи случаят се наблюдава. Това са данните, които към този момент можем да споделим.

Следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу тях ще бъде повдигнато обвинение, или ще бъдат освободени.

По време на ареста българките са били на лятна ваканция в курорта "Дидим", разположен на около 200 километра южно от Измир, а сигналът за задържането на жените - майка и дъщеря, е подаден от съпруга в посолството на България в Анкара. Местни медии съобщават, че те са били в компанията на британец, който заедно с една от жените е разследван за връзки със сирийския клон на обявената от Турция за терористична организация на кюрдските сили. Местното издание "Айдън Денге" пише, че българките са от турски произход с инициали Мира Й. А. и майка й - Веселина П. Р. А., а британецът е Джоузеф А. РСпоред съобщения от Валийството в Айдън, цитирано от вестник "Миллиет", при задържането са конфискувани мобилни телефони, компютър и електронни файлове.

Според турските медии британецът е прекарал 3 месеца в Сирия, където се твърди, че е получил военно обучение от сирийските кюрдски сили за народна защита през 2015 година, но не е участвал в сражения, след което се е завърнал на Острова. Той е публикувал в социалните мрежи снимки във военно облекло и пропаганда на силите за защита на народа. По-младата от задържаните наши сънароднички е учила право в Холандия и Великобритания, а през 2015 година се запознала с британеца чрез социалните медии. Все още не е установена вината на майката - Веселина А. 

Служител на посолството ни в Анкара е получил уверения, че състоянието на арестуваните българки е добро, съобщават от външното ни министерство. За да бъде проведен разговор с тях обаче, необходимо е отделът за борба с тероризма в Айдън да даде разрешение.

Максималният срок за задържане е 7 дни, след което трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24