Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"Забраната за земеделие на Калиакра внезапно се оказа силно преувеличена" пише "Сега" на първа страница. Еколозите подозират, че екоминистерството умишлено е заблудило хората и че строителната мафия седи зад този план. Вестник "Сега" информира за още един парадокс у нас – "Пациентите на онкоклиниките намаляват, но разходите им растат". Спадът на заболелите обаче не се дължи на спад на заболеваемостта, а на липсата на проследяване на болните от страна на медиците, които работят за попълване на раковия регистър. Проверка на Дирекция "Медицински одит" е установила тези факти за последните две години в седем клиники в страната. 

"Министерството на образованието спря рейтинга на висшите училища", е водещото заглавие на "Дума". Реформата във висшето образование става невъзможна тази и следващата година, допълва вестникът.

Другият опозиционен вестник, "Земя", пише на първа страница "Чиновниците ни – слепи за двойния стандарт" Повод за това заглавие е втората проверка, според която няма разлика в определени продукти, произвеждани за нашия и за западния пазар. 

"Свободният пазар изведе АЕЦ "Козлодуй" на печалба с 34 милиона лева", пише "Капитал дейли". Данните са за първото полугодие. За юли централата отчита рекордни приходи от 96 милиона лева. Основният фактор за това благоприятно развитие е пазарът на електроенергия и повишението на средните продажни цени на свободния пазар. Друг положителен фактор е намалението на вземанията от НЕК, пише в отчета на АЕЦ "Козлодуй".

"40 хиляди души чакат за български паспорт", казва, в интервю за "Телеграф", директорът на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев. Всички чакащи са с български произход, най-много са от Украйна, Молдова и Македония, допълва той. 

Според водещото заглавие на "Стандарт" договорът с Македония насърчил инвестициите. Председателят на Македоно-българската стопанска камара предложил двете държави да създадат съвместна лотария. Идеята му е със средствата от лотарията да се финансират спортът, културата и неправителственият сектор. 

"Труд" коментира управленската програма за армията със заглавие "Странностите в управленската програма за отбрана". "Думата реформа не е намерила място в програмата", пише в коментара. Нейното съдържание обаче се набива на очи – въвежда се нов вид служба, доброволна, и то в мирно време. Това изисква промени в организационната структура на армията, се подчертава в коментара на "Труд".

Във всеки клас има деца с говорни дефекти, информира "24 часа". Логопеди коментират, че причина за дефектите в говора са гледането на анимационни филми с часове, което кара децата да не говорят, както и храненето им с пасирана храна до късна детска възраст. Залъгалките за уста също допринасят за слабото развитие на моториката на говорния апарат, смятат специалистите.

"Жегите пратиха две хиляди души в "Пирогов", информира "Монитор".

В интервю за "Стандарт" климатологът Георги Рачев подчертава: "Глобалното затопляне не е само за лошо". той пояснява, че е нормално през август да има високи температури, но не толкова продължително. Рачев казва още, че климатът у нас не е променен драстично.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24