Нинова сигнализира австрийското правителство и прокуратура за "Цанков камък"

Обещава да заведе дела срещу всички, забъркали името ѝ в скандала

| обновено на 15.08.17 в 17:30
Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова сигнализира австрийското правителство и прокуратура за "Цанков камък" и завежда дела на всички, обвързали името ѝ с проекта. Това се казва в официална позиция, разпространена от пресцентъра на БСП, която гласи:

В последните дни министър-председателят Борисов и депутати от ГЕРБ, в опити да заглушат корупционни скандали в управлението на суджука, твърдят, че проектът "Цанков камък" е стартирал, докато съм била зам.-министър и че съм обвързана с него. И двете са лъжа. Проектът стартира в правителството на Симеон Сакскобургготски през 2001 г. и нямам никакво отношение към него, дори и като зам.-министър в друго правителство от 2005-а до 2007 г. Личните нападки към мен нямат никакво значение, но имат значение членовете и симпатизантите на БСП и онези 1 милион българи, които ни подкрепиха на изборите. Заради тези хора и заради истината предприемам следното: 

1. Депозирам до главния прокурор писмо, в което питам – при извършените разследвания от страна на прокуратурата в предишни години и в направените експертизи, разпити на свидетели и проверка на документи, фигурира ли по какъвто и да е повод и в каквото и да е качество моето име? 

2. Завеждам дела на всички, които в последните дни обвързваха името ми с този проект и правеха внушения, че съм корумпирана – така, както на 23.05.2017 г. заведох дело на лицето Бойко Методиев Борисов за твърдението му, че съм била член на СДС и за това, че ме нарече "Г-жа Лъжа". Както той, така и всички, които сега ме обвързват с проекта "Цанков камък", ще отговарят в съда, където ще трябва да доказват несъществуващи факти.

3. Изпращам писмо до посланика на Австрия в България, като го моля той да информира австрийското правителство и австрийската прокуратура за това, че българският премиер Борисов определя проекта "Цанков камък" като корупционен. По този начин той въвлича държавата Австрия в корупционен скандал.

Както е известно, този проект е в изпълнение на договор между България и Австрия, която участва във финансирането. През 2004 г. е сключено споразумение с "Verbundplan" GmbH за изготвяне на работен проект и упражняване на авторски надзор по време на строителството. Самото строителство е изпълнено от консорциум от 3 австрийски фирми: "Аlpine", "Vatech hydro" и "Verbundplan". Моля,   австрийската страна да провери твърдението на българския министър-председател и да се произнесе – участвали ли са австрийски фирми в корупционни сделки в България и с кои български политици? Ние от БСП се обявихме за борба с паралелната държава и настояваме за пълната истина по този проект. Вярваме, че тя може да победи паралелната държава, която днес прикрива кражбите си с манипулации и лъжи.

За "Хоризонт" Нинова коментира:

Управляващите се опитват панически да избягат от корупционните скандали – за рекета за 40 тона суджук, за милионите, откраднати в НДК, като измислят в момента този скандал. Смятам, че се уплашиха от антикорупционния ни закон и от еднаквата ни позиция с президента Радев по него, както и от подкрепата на този закон от професионалистите в гилдията, защото, ако приемем този закон и направим наистина истинско бюро за борба с корупцията, сегашните управляващи първи ще пострадат от тази работа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24