Колоездачи искат с велосипед в автобуса, "Бургасбус" - не дава

Наредба на „Бургасбус“ забранява на велосипедистите да се качват с колелата в градския транспорт. Това обедини колоездачите от града и се обявиха за промяна на това. Един от тях е Николай Желев, който е многократен шампион по планинско колоездене и треньор в байк училище Бургас.

„Тъй като градът ни е велосипедният град, е хубаво да подкрепяме и велосипедистите. Имаме прекрасни велоалеи, но ако спукаме гума, завали дъжд или се случат други метеорологични условия се променят, защо не можем да ползваме градския транспорт?“, пита Желев. Той допълва, че се случва състезатели от страната, които идват с влак в Бургас, да не могат да стигнат до състезание, защото градският транспорт не позволява качването на колело.

Николай Желев припомня, че в Столицата велосипеди могат да се качват, но само в метрото след 21 часа. При специални условия велосипеди са разрешени и в някой градове в Германия, допълва Михаил, който живее там от няколко години.

В градския транспорт на Регенсбург, провинция Бавария, качването на велосипед е възможно след 9 сутринта, след преценка на шофьора, ако в автобуса не пътуват майки с бебешки колички или инвалиди. За целта трябва да се заплати детски билет за колелото, а пътникът ще бъде таксуван нормално“, информира Михаил. Той е неприятно изненадан, че в Бургас има забрана.

Въпреки примерите, управителят на „Бургасбус“ Петко Драгнев е категоричен, че колелата нямат място в автобусите.

Градският транспорт е за превоз на пътници. За мен велосипедът е превозно средство, той е за да се движите по улиците и алеите. Метрото се движи по самостоятелни трасета, няма изненадващи препятствия при придвижването, както се случва при автобуса. Имали сме случаи на паднали  хора вътре в автобуса. Велосипедът има достатъчно остри ръбове като конструкция, за да нарани този, който рязко падне върху него“, смята Драгнев.

Колоездачите са твърдо решени да се борят за правото си да могат да се качват в градскя транспорт на Бургас и с колело.


Подробносит в репортажа на Ивайло Пеев:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

АПИ започна ремонт на път, а след това го обяви за неприоритетен

 В  края на ноември 2017 година Агенция пътна инфраструктура  предостави средства за дългоочаквания ремонт на третокласния път „Поляна-Стефан Караджово-Кошудере". Той  стартира в отсечката разклон Камен връх до село Стефан Караджово, като се очакваше ремонтните дейности да приключат до края на годината, а крайният  срок за окончателно приключване на..

публикувано на 11.12.18 в 08:44

Вълшебният Никулден на Бургас (видео)

Хиляди бургазлии и гости на града се включиха и тази година в празненствата по случай Никулден в Бургас. Никулденско градче, рибни курбани и печена риба – дар от Община Бургас, концерти… Всичко това бе част от празника, който и тази година омагьоса бургазлии и гостите на морския град. Кулминацията им беше, както всяка година,..

публикувано на 08.12.18 в 13:17

Лек автомобил изгоря като факел тази сутрин в Бургас

Лек автомобил изгоря рано тази сутрин точно пред спирката на „Младост“ в бургаския комплекс „Славейков“, посока центъра, видя репортер на БНР Бургас. Инцидентът е станал малко след 6 часа сутринта, като за момента няма информация дали има пострадали. Пристигналите на място пожарникари потушиха огъня за броени минути. Полицейски екип..

публикувано на 04.12.18 в 07:03

С викове "мафия и оставка" бургазлии протестираха пред Общината

Около 50 души протестираха пред общината в Бургас. С плакати и трибагреници те поискаха оставката на правителството и обещаха действията им да продължат. Организатор бе Стиляна Кехайова, млад родител, който участва и в протестното автошествие в неделя.  Близо три часа преди началото на протеста тя призова чрез социалните мрежи бургазлии да подкрепят..

публикувано на 13.11.18 в 18:53

Поморийска мандра правела сирене менте, представяла го за истинско

432 килограма продукт, имитиращ сирене, но представен като такова, е иззет от мандра в поморийско село. Предполага се, че стоката е била за износ в чужбина. Мандрата е регистрирана и работи легално от повече от 10 години. При промените в закона, е декларирала, че няма да произвежда сирене от мляко, а от имитиращи продукти, поясни..

публикувано на 08.11.18 в 15:12

Откриват филиала на Националната художествена академия в Бургас

Филиалът на Националната художествена академия в Бургас ще открие учебната година днес в 17 ч. Това е първото висше учебно заведение, което отваря врати в Бургас след откриването на Бургаския свободен университет през 1991 година. "Повече от 40 студенти ще се обучават по специалностите "Живопис", "Стенопис", "Графика", "Книга, илюстрация,..

обновено на 03.10.18 в 08:38

--

--

публикувано на 20.03.18 в 11:42