Преглед на печата

"Монитор" информира за далавери с общински жилища у нас, безработни, някои от тях работещи в чужбина, дават под наем предоставените им общински жилища за 300 лева, а плащат месечно едва по петдесет. Освен това има чиновници от общинските администрации, които също живеят евтино в общински апартаменти. В София общинските жилища са претъпкани.

"В света има епидемия от затлъстяване", казва в интервю за "Труд" д-р Константин Гроздев от Александровска болница. Той е направил над хиляда лапароскопски операции, в момента е главен асистент в Медицинския университет. Д-р Гроздев предупреждава още, че нарастването на броя на пациентите с наднормено тегло и затлъстяване става с все по-сериозни темпове. Затлъстяването води до други болести като диабет, хипертония, омазняване на черния дроб, което е една от новите, все по-често срещащи се болести.

"Агенцията по храните откри нови тонове сладолед с отровен препарат", това е водещото заглавие на днешния брой на "Сега". Продължава да е тайна кои са фирмите, използвали опасния яйчен прах. Няма отговор и защо Агенцията по храните се задейства едва след като дойдоха първите конкретни сигнали за доставени заразени пратки у нас и защо преди това успокояваха, че няма проблем, коментира вестникът.

"Труд" информира, че Агенцията за приходи се съмнява в укриване на данъци и ще проверява фирми с един милион лева в касите. Близо хиляда и триста компании са декларирали, че държат в брой големи суми пари, пояснява вестникът. Ако при проверките бъдат открити нарушения, в тези фирми ще се направи и данъчна ревизия.

Според депутата Емил Димитров-Ревизоро българинът изпива пет милиона литра нелегален алкохол, а митниците ловят едва 5-6 на сто. В интервю за "24 часа" той казва, че легалните производители биват проверявани 40 пъти в годината на фона на редките проверки на селските казани – веднъж на две години. Според депутата контролът трябва да се насочи към производителите, а не към търговците на алкохол.

800 лева струва сигурността на жилището, ако искаме да се предпазим от крадци, информира "Телеграф". Екип на изданието е установил, че на пазара има две марки брави, които не се поддават на уменията на крадците да отключват входни врати. Освен това камера в шпионката на вратата може да запише крадеца.

Обещаното като безлимитно ин витро се сведе до четири безплатни опита, пише "Сега". Промяната ще влезе в сила от догодина, Министреството на здравеопазването твърди, че ограниченията отпадат.  Вестникът допълва, че на практика опитите ще бъдат до осем, защото се включват и трансферите на размразени ембриони.

"Монитор" пише за отказана ин витро процедура на вдовица с материал от съпруга ѝ. Семенната течност може да бъде запазена при смърт, но не и да се използва, гласи норматив. По този повод омбудсманът е поискала от здравния министър промени в действащата наредба.

"Дума" съобщава, че само една трета от българите са били на почивка през това лято. Данните са от експресно телефонно допитване. Успелите да почиват са на мнение, че е необходимо правилата у нас да се спазват, особено по Черноморието.

"Корейската ракета носи Трета световна война", пише "24 часа" на първа страница. Сеул тренира ответен удар. В анализ по темата се подчертава, че най-доброто решение в този момент е общ ход на американците с руснаците и китайците.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24