Истинска случка à la Yoseph Brodsky или лошата литература е вид предателство

БНР Новини
фотоколаж: Даниела Манолова

Описаната тук по-долу случка
е истинска. За жалост в наши дни
освен лъжата, истината проста
изисква разни доводи солидни
и потвърждения. Не е ли знак
това, че встъпваме в напълно нов
и тъжен свят? А истината всъщност,
дори съвсем доказана, е само
сух сбор от доказателства…


1971 Yalta,
превод: Асен Тотин


Един прекрасен роднински тандем стои зад това аудиопроизведение: Ребека Арсениева и нейният внук Асен Тотин. Той преведе текста на поемата, а тя го изрежисира. Ребека направи за и в Радиотеатъра няколко десетки прекрасни аудиотворения, които илюстрират факта, че качествено радио се прави с чувствителност и ясни мисли, които, на всичкото отгоре, след това трябва да превърнеш в аудио материя, която е едновременно ясна, осезаема и пак чувствителна. Трудна задача. Посвещава се на Ялта е едно от тях. През 1996 г. Ицхак Финци, Стефан Данаилов, Юри Статков, Десислава Красова, Атанас Атанасов и Димитър Стоев, който тогава е бил още малко дете, са й помогнали.

Поемата Посвещава се на Ялта / Homage to Yalta е написана от Нобелов лауреат за литература за 1987 и Поет Лауреат на САЩ за 1991 и 1992. Фактически е създадена през 1969, когато Йосиф Бродски все още се опитва да живее и твори в Съветския съюз и е осъден на заточение в Архангелска област с присъда „тунеядство“. Жан Пол Сартр е един от мощната група европейски интелектуалци, които се застъпват за него. През 1972 г. е изгонен от Съветския съюз. Точно на 12 май 1972 го викат в ОВИР и му предлагат да избере емиграция или пожизнен психодиспансер – специално отделение в затвора. Всичко трябва да стане много бързо, защото в СССР идвал президентът Никсън. Ами ако поиска да се срещнат с Бродски…

Очевидно никой не е предположил, че 32-годишният поет ще стане нобелист. И така на 4 юни Йосиф Бродски е сниман с куфарите си на летище Пулково, като тази снимка се пази в архива на М. И. Мильчик.

А той започва нов живот в Америка, става университетски преподавател, пише и публикува нови и стари поеми, есета, пиеси и през 1988 г. изнася една реч на стадиона, пред студентите на Мичиганския Университет, която съдържа 6 основни правила. Ето първото: Съсредоточете се върху точността на езика си. Старайте се да разширявате речника си и се отнасяйте към него, както се отнасяте към банковата си сметка. Отделяйте му достатъчно внимание и се старайте да увеличите дивидентите…

На всички, на които ще им хрумне, че "Посвещава се на Ялта" е свързана с историческото събитие Конференцията в Ялта по време на Втората световна война, ще им кажа, че тази истинска случка не е за това.

"Посвещава се на Ялта" не е за начинаещи, гласи една от рецензиите.

И ако трябва непременно да предложа някакъв ключ, мисля, че една фраза на Йосиф Бродски, казана не по повод на "Посвещава се на Ялта", ще свърши работа.

What I like about cities is that everything is king size, the beauty and the ugliness. / Това, което ми харесва в градовете, е, че всичко е в кралски размери, и красотата, и грозотията…



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Самотата има различни лица

Ревността може да се предава и по факс. Да влиза в него както хартията, да излиза от там и да разяжда сърцето, душата, главата. Поне в пиесата на Естер Вилар. Авторката е родена през 1935 година в Буенос Айрес, Аржентина. Завършва медицина и работи като лекарка, но след време изцяло се посвещава на писателската си дейност. Автор е на много книги, които се..

публикувано на 07.06.20 в 09:15

„Кошерът“ – документално есе от Огнян Логофетов

Животът се състои от прости неща – малко пари, едно куче, боб за обяд, чаша вино, няколко кокошки, къщата на село.  През 1997 година Огнян Логофетов отива в село Осиково, Смолянска област. Там в мир живеят християни и мюсюлмани. Заедно вдигат сватби, заедно се раждат и заедно си отиват от света. Заедно гледат и пчели. Трябва да си много внимателен с..

публикувано на 01.05.20 в 17:39
Валентин Ганев, Силвия Лулчева, Михаил Михайлов, Пламен Пеев и Христо Симеонов - Риндо (от ляво надясно)

Световноизвестната пиеса „Звезда без име“ от Михаил Себастиан през погледа на Радиотеатъра

Радиотеатърът с удоволствие ви представя премиерата на „Звезда без име“ от Михаил Себастиан. Всички участници в радиопроекта работиха с истинска творческа радост и вдъхновение. Представям ви екипа: Превод: Огнян Стамболиев. Адаптация: Яна Добрева. Участват артистите: Силвия Лулчева, Веселин Ранков, Валентин Ганев, Пламен Пеев,..

публикувано на 26.07.19 в 10:42

Тъжна сатира за новото време

Пиесата на Георги Василски „Три бири – Ново време“ е тъжна сатира за нещата и събитията, които връхлетяха България през годините на прехода. Връхлетяха, но не уплашиха – компанията, която авторът събира, коментира ставащото с насмешка, понякога с напразни надежди, друг път с ентусиазирани пророчества. Както може да се очаква, от копнежите и бляновете на..

публикувано на 05.07.19 в 10:06

Страдание и надмогване в „Запазена марка“ на радиотеатъра

В седмицата ( 17 - 21 декември ), в която най-силно очакваме коледните празници, започва и тази серия на рубриката „Запазена марка“, която ще звучи всяка делнична нощ от 2 часа през нощта . Общото в петте подбрани произведения този път ще са вярата и надмогването. Но не църковната вяра, дори и не и религиозната вяра в нейния каноничен облик, а вярата,..

публикувано на 16.12.18 в 09:35

Игра на Кредит

На 16 декември 2018 г. от 16 часа предстои да чуете премиерата на радиопиесата „Кредитът“ от каталонския драматург Жорди Галсеран. Галсеран е най-поставяният чужд автор в българските театри през последните няколко години, а предстоящата радиопиеса е първият път, в който негово произведение ще звучи в ефира у нас. Интересът към този автор далеч не е..

публикувано на 14.12.18 в 10:17

Руска седмица на шедьоври в Запазена марка Радиотеатър

През декември отново ще можете да проследите нощната театрална програма на БНР - всеки делничен ден, 30 минути след полунощ, включваща преимуществено класически произведения и, по класически начин, неостаряващи постановки. В понеделник (3 декември) , от 0.30 часа , е „Дамата с кученцето“, една прекрасна и много стара постановка с актьорските гласове..

обновено на 05.12.18 в 12:13