Цацаров поиска закриването на сдружение с нестопанска цел, финансирало предизборната кампания на ДОСТ

ДОСТ отрече да е имала отношения с каквато и да било фондация

3
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска закриването на асоциация "Бату платформ" - Кърджали, сдружение с нестопанска цел, чрез което, според държавното обвинение, незаконно е финансирана предизборната кампания на политическата партия ДОСТ на последните парламентарни избори. 

До данни за незаконно финансиране прокуратурата стига покрай разследване  в Добрич за торбички с храни, раздавани на български мюсюлмани в няколко града. Разследването засякло превод  от 100 000 евро до сдружението от турска банка. С част от тях били закупени захар, брашно, ориз и макарони. Организацията по транспортирането, приемането и складирането на пакетите било осъществена от членове на "Асоциация Бату платформс", с активното съдействие на членове и симпатизанти на партията на Лютви Местан.  Пакетите били раздавани безвъзмездно, за да бъдат мотивирани избирателите да гласуват с бюлетината на ДОСТ, твърдят от прокуратурата и напомнят, че „получаването на пари от анонимен източник от чужда държава и използването им за агитация и убеждаване за гласуване по определен начин" е нарушение на Конституцията. Нарушен е и Изборният кодекс. Именно затова и се иска закриването на сдружение "Асоциация Бату платформ“.

В официална позиция от партията на Лютви Местан отрекоха каквито и да е отношения с фондацията и припомниха, че единствените хранителни продукти, чието раздаване е било спряно от полицията в Кърджали, са били били закупени с партийни средства в размер на  малко над 8400 лева.БГНЕС

Решението дали да бъде прекратена регистрацията на асоциация "Бату платформ", трябва да вземе Кърджалийският окръжен съд.


Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ също взе отношение по темата като заяви, че Движението е подавало множество сигнали по време на предизборната кампания:

Още по време на предизборната кампания сигнализирахме за такъв род действия, но тогава лица, заемащи отговорни позиции в компетентните органи, ни отговаряха, че ще ходят на почивка в чужди държави и като се върнат от почивка, тогава ще се занимават с въпроса. Визирам конкретни случаи! Визирам Кърджали. С детайлите на прокурорското разследване в момента не сме запознати.

Делата от Кърджали, плюс това от Добрич и още едно от Омуртаг, вече пътуват към София и ще бъдат обединени в едно мегаразследване, по което ще работи СГП, каза Румяна Арнаудова:

Затова, че е осъществена на практика една мащабна предизборна кампания, която е финансирана чрез тази асоциация на територията на цялата страна. Незаконните дарения не могат да бъдат част от предизборната кампания, на която и да е политическа партия. Това е забранено и от закона, и от Конституцията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24