Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Фалит заплашва 20 общински болници. След Нова година много от тях може би ще затворят, предупреждава "Труд" на първа страница. Председателят на Сдружението на общинските болници - д-р Неделчо Тотев, пояснява, че повишаването на минималната заплата ще изисква повече средства за персонала, но цените на клинични пътеки са в размера им от 2006 г. От Лекарския съюз потвърждават, че най-големият проблем за здравеопазването в момента са огромните дефицити на държавните и общинските болници.

Яйцата са по-скъпи от стойностите по Великден, информира "Телеграф". Причина за това е птичият грип в редица страни от Европа. Вестникът помества и данни от доклад на Европейската агенция по лекарствата, според които страната ни е на осмо място в Евросъюза по използване на лекарствени продукти при отглеждане на животни, за да наддават по-бързо.

Според "Капитал дейли" закон създава куп бюрократични пречки в търговията с храни. Става дума за интернет търговията и приети, на първо четене, промени.

Чужди фирми, основно френски, изкупуват българските розоварни, твърдят от бранша пред вестник "Монитор". От години те надуват изкупните цени на розите и така притискат нашите дестилерии.  Другият проблем в бранша е и фактът, че вносни сортове влияят негативно на качеството на родните сортове лавандула.

Министърът на образованието Красимир Велчев заявява в интервю за "Труд": "Имаме най-много средства за образование от десетилетия". Той съветва ръководствата на висшите училища да спрат екстензивното им развитие и разрастване. Според образователния министър броят на студентите ще намалява.

"Искаме оферти за нови самолети Ф-16 и пак за "Грипен", това е съобщил вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов за "24 часа". Той казва, че в Сухопътните войски са се отлагали учения заради неизправност на техника, кризата не е само при пилотите. Министърът обещава 12 на сто увеличение на заплатите на някои военнослужещи от догодина.

"24 часа" пояснява как финансовият министър предвижда да се увеличат пенсиите и заплатите. Повишението е заложено в бюджета за 2018-та. Една от мерките е да се сложи таван на обезщетението за безработни.

"Първата доказана безсмислица в Европейския съюз е борбата с корупцията в България", пише вестник "Сега". У нас миналата седмица гостуваха няколко еврокомисари, трогателно беше усилието им да стъпят на поне мъничък здрав терен, който да ги окуражи преди поредния доклад на Еврокомисията през ноември, коментира изданието. По темата вестникът предлага още едно заглавие: "И битката срещу шуробаджанащината се оказа блъф". Повечето мерки, които двете големи партии ГЕРБ и БСП обещаха, не се случиха, показва проверка на вестника.

"Борисов побесня от конгреса на БСП", пише във водещото си заглавие опозиционния "Дума“. Премиерът свика пресконференция, но се скри от обяснения за медиите, коментира вестникът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24