Депутатът Иво Христов се извини за думите си, че 80% от българите са "дебилни", ГЕРБ поиска оставката му

| обновено на 08.11.17 в 14:59


Парламентарната група на ГЕРБ излезе със специална декларация от трибуната на Народното събрание, с която поиска изключването на депутата Иво Христов от парламентарната група на "БСП за България" или оставката му.
Декларацията беше изчетена от Тома Биков, който призова и президентът Румен Радев да се разграничи от думите на Христов, който беше част от инициативния комитет, издигнал Радев за държавен глава:
Парламентарната група на ГЕРБ осъжда остро това изказване на народния представител от БСП – господин Иво Христов, защото той е символ на безродие и презрение към българския народ. Това изказване е унизително за институцията на Народното събрание. Изказването на Иво Христов е гавра с паметта на онези смели българи, които в най-мрачните и тежки години в световната история намериха сили и кураж да защитят своите съграждани – евреи, и да ги спасят от лагерите на смъртта.
Повод за декларацията стана изявление на Иво Христов на среща със симпатизанти на БСП в Раднево, в което той казва: 80 процента от населението са дебилни и не могат да се подписват, и защитава тезата на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова за приноса на Съветската армия за спасяването на 50 000 евреи в България. Депутатът беше поставил в личния си профил във Фейсбук видеозапис от срещата, който вече не е наличен.


Малко след декларацията на ГЕРБ Иво Христов се извини, заради изказванията, направени пред избирателите в Раднево. Той не коментира дали става въпрос за обидните реплики към населението, или за съгласието с твърдението, че Русия е спасила българските евреи. Той поднесе извинението си под формата на изявление:

Във връзка със създалата се ситуация и тръгналите спекулации за някои мои думи, изказани пред обществеността в град Раднево, заявявам, че поднасям своите извинения към всички тези, които са били засегнати от едни или други мои непремерени изказвания.

В декларация от името на парламентарната група на социалистите заместник-председателят на парламента Валери Жаблянов подчерта, че е напълно несъстоятелно който и да е да поставя под съмнение позицията на БСП по темата за българските евреи:

В тежките години на Втората световна война беше извършено дело, несравнимо по своя мащаб и краен резултат - спасяването на българските евреи. Тази историческа истина не може да бъде подменена, пренаписана или изкривена от заинтересовани политически среди и държави.




Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24