Светият синод излезе с обръщение по повод Световния ден за възпоменание на жертвите от катастрофи

| обновено на 19.11.17 в 13:38
Снимка: БГНЕС

Заради тежките катастрофи от последните два дни по пътя София-Варна, по трасето на територията на Ловешка област полицейските патрули са увеличени двойно за всички почивни и празнични дни.

При инцидентите загинаха общо 11 души, други 26 бяха ранени, четирима от тях са в критично състояние с опасност за живота.

По повод днешния Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия - 19 ноември, Светият синод излезе с обръщение, в което се посочва, че "ценността на живота няма аналог в цялата йерархия на човешките ценности и затова не може да бъде безразсъдно прекъсван от никого". От Синода призовават към мъдрост и благоразумие.

Тази година мотото на деня е "Да намалим наполовина смъртните случаи при пътни произшествия". В цялата страна има литургии и молебени за здраве.

Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи утре водосвет на пътя Ловеч - Ябланица, на мястото, където в петък загинаха 9 души при сблъсък на автобус и камион. В храма "Света Троица" днес митрополит Гавраиил отслужи панихида за упокой на душите на загиналите общо 11 човека след тежките катастрофи на пътя София-Варна, станали в районите на селата Микре, Сопот и Български извор в петък и събота. В София, от 11 часа днес, в храм-паметника "Св. Александър Невски" беше отслужен молебен за здраве.

За смисъла на този ден, отреден за възпоменание обяснява Алекси Кесяков от Държавната обществено-консултативната комисия по пътна безопасност:

Да благодарим на хората, които ежедневно помагат на пострадалите от катастрофи, превозват ги, полагат сили за спасяване на човешки живот и здраве. На този ден трябва да си признаем колко малко знаем за опасностите по пътищата, колко малко знаем за процесите, които се развиват там. Нека в паметта на загиналите и страдащи от ПТП да подчиним своете поведение и внимание на целта – винаги, когато тръгнем на път, да стигнем успешно там, за където сме тръгнали, за да продължи животът.

Вътрешният министър Валентин Радев, главният секретар на МВР Младен Маринов, директорът на полицията в Ловеч, областният управител и специалисти от АПИ инспектираха трасето през изминалата нощ.

Министър Радев каза, че очаква днес от експертите резултатите от анализа от пътния участък:

Да ни кажат в този участък, който как ли не го кръщаваме вече, защо се е случило това. Имаме вече някакви числа, статистика, но искаме точни анализи.

Главният секретар на МВР Младен Маринов посочи, че е разпоредил и всички полицейски патрули на територията на страната да са с включени сигнални светлини:

Мислим всякакви варианти, но сигурността и животът са в ръцете на водачите. Виждайки тези светлини трябва да се сетим, че нещо се е случило и ако не внимаваме може да се случи и на нас. За участъка – той е нов, асфалтът е нов, пътната маркировка е ясно видима, знаците са обозначени… Всеки нормален водач ще види, че това е населено място и трябва да кара внимателно.

Младен Маринов допълни, че причините за катастрофата между автобуса и камиона в петък, отнела живота на 9 души, все още се изясняват:

Чакаме експертизи, за да се установи дали водачът е получил някаква криза или е вследствие на предприета неправилна маневра.

Премиерът Бойко Борисов също призова шофьорите да карат разумно и безопасно и допълни:

За съжаление там, където правим пътища, после започват да правят катастрофи, затова има и мобилни, и стационарни камери. И ги моля да спазват ограниченията, защото много искаме жертвите от катастрофи да намаляват и то не със сегашните 10 %, а със 100%. 

От началото във Видинска област са станали 439 пътнотранспортни произшествия с четирима загинали и 68 ранени. 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24