Еколози дават на съд решението за Банско, Еврокомисар го приветства

Борисов: Всички искаме втори лифт

| обновено на 28.12.17 в 18:03
Снимка: БГНЕС

Нови протести по време на Българското европредседателство подготвят природозащитници, несъгласни с решението на Министерския съвет за промяна на устройството на парк "Пирин", което ще позволи строежа на втори лифт в Банско.  

Експертът в организацията "Световен фонд за дивата природа" Катерина Раковска каза за "Хоризонт":
Ще изчакаме да бъде официално публикувано решението, тъй като за момента знаем за него само от медиите. След това ще го обжалваме пред Върховния административен съд. Със сигурност ще свикваме и нови протести, ще се постараем да са в рамките Европредседателството. Една държава, която има претенция да поема такава отговорност, не може да взима толкова безотговорни решения.  

Тази сутрин еколозите протестираха пред Министерския съвет, докато правителството обсъждаше спорното решение. Според тях построяването на втори кабинков лифт в Банско в крайна сметка ще доведе и до разширяване на ски зоната, а проектите на концесионера са унищожителни за биоразнообразието в парка. 

В същото време жители на Банско блокираха път Е-79 с искане кабинета да позволи изграждането на линията, което да намали огромните опашки на сегашния кабинков лифт и цялостно да подобри условията за ски туризъм. 

Казусът с управлението на парк "Пирин" доведе до търкания в управляващата коалиция. Вицепремиерът Валери Симеонов, радетел за изграждането на лифта, обвини министър-председателя Бойко Борисов, че умишлено саботира проекта. В крайна сметка днес правителството излезе с решения устройствения план на парка да се промени и на евентуален инвестиционен проект да се направи оценка за въздействие на околната среда, чиято редовност ще позволи изграждането на втората линия.

Според премиера Бойко Борисов решението за парк "Пирин" е в полза на опазването на природата и на икономиката, показва стенограмата от днешното правителствено заседание.

Решението довършва дългогодишна процедура по приемане на промени в плана за управление на Пирин, припомня премиерът, като се обръща към екоорганизациите, че всяко инвестиционно намерение, което ще се прилага в Пирин, ще минава и на екологична оценка и оценка за съвместимост, както и всички необходими и указани в закона действия. 

Затова там било невъзможно да се строят нито хотели, нито колиби, без да мине съответната процедура по екологично законодателство. Борисов изразява надеждата, че противниците и поддръжниците по темата ще се обединят както трябва около запазването на: Природата, дърветата, на парка "Пирин". Това са двете неща, които всички трябва да отстояваме. Просто различен беше пътят, по който искахме да стигнем до това решение, което всички подкрепяме за втория лифт в Банско, е посочил премиерът. 

В съобщението не се посочва дали премиерът е коментирал двата протеста от днес.

След правителственото решение министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът на Банско Георги Икономов увериха, че всякакви инвестиционни намерения ще преминат нужните екооценки. 

Одобрение за правителственото решение изрази и еврокомисарят за регионалното развитие Корина Крецу, която също присъстваше на брифинга на властите в града. 
С удоволствие разбрах, че Министерският съвет е взел решение за развитие на този прекрасен регион. Мисля, че е много важно, защото като комисар на регионалното развитие моята цел е да помогна на всички региони да се развиват и да настигат по развитите. 

Екоорганизациите обаче възнамеряват да сезират именно ЕК заради правителственото решение. 

С позиция излязоха и от WWF България. Тяхното мнение е, че кабинетът "Борисов" 3 на практика е прегазил националното и европейско законодателство и е допуснал сеч и строителство на 48% от територията на Пирин.

Природозащитната организация смята, че правителството е "прескочило" Закона за защитените територии, който забранява строителството на нови ски писти и съоръжения, а решението за втори лифт над Банско има за цел да отклони и манипулира общественото мнение. 

Коалиция "За да остане природа в България" планира обжалване на решението за промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин", иницииране на наказателни процедури в Европейската комисия и скорошни протестни действия.

Позицията си природозащитните организации обобщиха в 6 ясни точки: Не подкрепят проекта за изменение на плана за управление на парк "Пирин", направено от Община Банско; Всяко изменение на план за управление подлежи на процедура за преценка необходимостта от екологична оценка и оценка за съвместимост с Натура 2000; Не подкрепят ново строителство на писти и спортни съоръжения в националните паркове, което смятат за нарушение на Закона за защитените територии; В националните паркове да може да се изгражда само инфраструктура за посетителите, след екологична оценка и оценка за съвместимост и съответна конкретна промяна на плана за управление; Решението на Министерския съвет от днес, 28 декември, ще бъде обжалвано в съда; Строителството само на втори кабинков лифт, без увеличение на ски зоната с нови лифтове и писти, не е финансово изгодно. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Правителството даде зелена светлина на възможността Банско да се сдобие с втори кабинков лифт

Правителството даде "зелена светлина" за евентуалното изграждане на втори кабинков лифт в Банско. На последното за годината заседание на кабинета министърът на околната среда и водите Нено Димов обеща:  Каквото и  инвестиционно намерение..

публикувано на 28.12.17 в 13:03
Протест в защита на национален парк Пирин се проведе пред сградата на Министерския съвет

Природозащитници протестираха пред МС срещу плановете за изграждане на втори лифт в Банско

Близо два часа природозащитници протестираха пред Министерския съвет срещу плановете за изграждане на втори лифт в Банско. Те  се опасяват, че разширяването на концесията в Националния парк "Пирин" ще навреди на природата . Протестиращите носеха..

обновено на 28.12.17 в 13:03
Валентин Василев – 39-о Народно събрание

Валентин Василев: Решението на МС за Банско ще реши проблемите частично

Решението на Министерски съвет (за Банско – бел.ред.) е добро, но то няма да реши проблемите, ще ги реши частично. Това каза в интервю за предаването "12+4" бившият министър на туризма Валентин Василев по повод на взетото днес решение от..

публикувано на 28.12.17 в 13:34
Георги Икономов

Кметът на Банско Георги Икономов: Крайно време е зелените да престанат с безочливите си лъжи

Крайно време е зелените да престанат с безочливите си лъжи, съвсем отговорно го казвам. Това заяви в интервю за предаването "12+4" кметът на Банско Георги Икономов . Въобще Пирин не е изсечена и това го доказва ЮНЕСКО още през 2010..

публикувано на 28.12.17 в 13:18
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят,..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от..

обновено на 17.12.18 в 09:24