Осем загинали и щети за 500 млн. евро от бурята Фридерике в Германия

Най-малко 10 са жертвите в Северна Европа, загуби в Холандия за малко 90 млн. евро

| обновено на 19.01.18 в 16:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бурята Фридерике отне живота на най-малко десет души в Европа в последното денонощие, като 8 от тях - в Германия. Очаква се ураганните ветрове да отслабнат днес (петък), след като бурята се измести към Полша.

Най-силните пориви на вятъра бяха 200 километра в час и доведоха до хаос във въздушния и наземния транспорт.

За първи път от 2007 г. германските железопътни линии спряха всички влакове в страната. В петък движението им постепенно се възстановяваше, като се очакваше пълна нормализация през уикенда. Стотици жп служители работеха през нощта и продължиха през деня да разчистват линиите от паднали клони и дървета в резултат на ветровете, достигнали скорост до 130 км в час. Други отстраняваха щети по релсовите пътища.

Германската асоциация на застрахователите заяви, че по предварителни оценки щетите от бурята за са за 500 млн. евро.

В Холандия вятърът преобърна в четвъртък десетки камиони и прекъсна електричеството. В петък постепенно започна нормализацията на жп трафика, като застрахователите в страната оценяваха щетите за 90 млн. евро, като това не включва повреди по офис и правителствени сгради, както и в селскостопанския сектор.

Германските власти съобщиха в петък за още два смъртни случая в резултат на най-тежката буря в Германия от 2007 г., които се прибавят към предишните 6, сред които двама пожарникари и двама шофьори на камиони, отнесени от ветровете достигащи до 130 км/ч. Новите случаи са на мъж на 64 години, паднал от 8 метра, докато ремонтирал покрива си в провинция Саксония-Анхалт и починал, по-късно в болница. Друг на 34 години умрял от раните си, получени от паднало дърво.

Бурята причини смъртта на още най-малко четирима души другаде в Европа - трима мъже в Холандия и жена в Белгия.

В Южна Германия високоскоростните междуградски влакове се движеха нормално, но в други райони на страната има проблеми, които се очаква да бъдат преодолени постепенно и всичко да се нормализира през уикенда, съобщи жп операторът „Дойче бан“.

Но освен трагични инциденти имаше и радостна случка – бебето Антон се роди по време на бурята в колата на родителите си в западния град Кьолн, тъй като заради хаоса в пътното движение, те не успяха да стигнат до болница.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24