Видно е, че и занапред борбата срещу корупцията ще се води от гражданите и от медиите

Румен Радев: Българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън

Няма война между институциите, а има има определени ценностни разминавания, каза президентът

| обновено на 24.01.18 в 13:17
Снимка: БГНЕС


Българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. Тя трябва да печели приятели и партньори, а не врагове
Това каза президентът Румен Радев по време на пресконференция за първата година, откакто той и Илияна Йотова встъпиха в длъжност като президент и вицепрезидент. Той припомни за външнополитическите си срещи и посещения, както и направените от него предложения. 

Проведох срещи с почти всички държавни и правителствени ръководители на Балканите. Положих началото на нормализацията на отношенията с Русия, които са от стратегическа важност не само за България, но и за Европа. Вярвам, че 2018 г., в която отбелязваме 140 години от Освобождението, е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих

България трябва да присъства активно и да подкрепя всички формати за многостранно сътрудничество, които са необходими инструменти за съхраняване на мира и овладяване на ефектите от стихийната глобализация. 

Отношенията ни с Азербайджан показаха, че когато президентската институция и правителството действат в синхрон, резултатите са налице, подчерта още президентът. Той посочи като особено важен момент от пътуванията си срещите с българите зад граница. Той подчерта и активната дейност на вицепрезидента Йотова с българските общности в чужбина. 

Българската държава е близо до всеки гражданин, независимо в кой край на света се намира. 

Сектор "Сигурност" е в критични състояние, подчерта Радев и коментира: 

На проведения през май КСНС бе постигнат важен консенсус около приоритетите, нормативна реформа, интегрирано развитие на сектора, ускоряване на модернизацията и най-важното - по-добри условия за личния състав. С малки изключения консенсусът не бе материализиран - напротив - тенденциозно сформираната парламентарна комисия за новия изтребител блокира цялостния процес на модернизация на въоръжените сили. МО бе принудено да налива значителни средства в техника, която не носи съвременни способности, но и това не се случи поради липсата на подготвени договори в края на годината, което доведе до още по-тежко положение - нито нова, нито ремонтирана стара техника. В крайна сметка определените в бюджета стотици милиони за модернизация потънаха в отработения механизъм за харчене на излишък. 

Това, което не успях да свърша, е да убедя управляващите в спешната необходимост от ревизия на приетия от тях национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г., който в този си вид не може да спре процесите на деградация на отбранителни способности. Планът ще бъде прегледан едва през септември, но с неясен резултат. Сигурността и суверенитетът са онази външна рамка, без която всякакви разговори за демокрация, просперитет и култура са пожелателно мислене при производа на всякакви разрушителни фактори. Особен акцент в дейността ми бе отстояването на суверенитета и независимостта на България. Те не са даденост, а постоянно усилие

Мандатът започна със сформиране на служебно правителство, каза Радев и припомни: Кабинетът на проф. Герджиков изпълни безупречно основната си мисия – проведе изрядни избори, подписан бе Националният рамков договор в здравеопазването, правителството прояви характер, събра десетки милиони просрочени вземания и концесионни такси, пресечени бяха ощетяващи държавата управленски схеми, аргументирано бе спряна процедурата по концесионирането на Летище София. Служебното правителство отмени Наредба 208 за интеграция на чужденци без ясни критерии и механизми. Редовното правителство обаче побърза да я възстанови без оценка на риска за националната сигурност и без нейната задълбочена актуализация.

За наложеното от него ветото на 5 закона Радев каза: Упражних това си правомощие в интерес на българските граждани, воден от убеждението, че тези закони ощетяват или не гарантират правата на хората.

Относно инициативата за законодателна реформа за заплащането от държавата на духовните лица от всички вероизповедания президентът Радев посочи:

За да бъдат защитени нашите мюсюлмани, които са неразделна и важна част от нашето общество, от домогванията на чужди сили с користни интереси. До момента обаче нищо от това не се случи. И в бюджета за 2018 година няма предвидени необходимите средства. /.../ Ще продължа да настоявам за приемане на закон и на бюджет, които да пресекат използването на религията за политически цели и опитите за капсулиране на отделни религиозни общности и подчиняването им на чужди интереси

Голяма част от усилията ми бяха посветени на изграждането на ефективен антикорупционен модел, отчете още държавният глава, като припомни разсекретяването на стенограмите за КТБ:

Това възвърна в значителна част доверието на обществото в институцията. Цялата истина гражданите обаче очакват от съда.

На свиканите от него Консултативни съвети за противодействие на корупцията не е било постигнато съгласие по принципите и насоките за изграждането на ефективен антикорупционен модел, смята президентът:

Приетият закон не просто е слаб, но и крие риск от злоупотреби. Той няма да подобри разкриваемостта и наказателното преследване. /…/ С него управляващите изпълниха формално ангажиментите си към Европейската комисия, но не и пред българските граждани. Видно е, че и занапред борбата с корупцията ще се води от гражданите и от медиите.

Според президента, при попълването на състава на новия антикорупционен орган няма да има баланс между институциите, което още отсега поставя под въпрос неговата независимост.

България е в критичен момент от своето развитие, каза още в анализа си държавният глава. Председателството на Съвета на ЕС започна амбициозно, но председателството не суспендира демокрацията и не отменя дебата, подчерта Радев:

Председателството не е алиби за бездействие по болните за българина теми. Макроикономическите показатели са добри, но те не могат да скрият други тревожни статистики. Нивото на чуждестранните инвестиции е крайно ниско. Продължава обезлюдяването на обширни райони от страната, а демографските показатели са катастрофални. На този фон често прокламираната стабилност звучи като тържествен марш на място. Парламентарната република атрофира. Парламентът все повече се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството. Партократските механизми убиват свободната воля на депутатите. Доверието в Народното събрание е критично ниско. 

На третото десетилетие от промените е под въпрос фундаментално демократично право – свободата на словото, отбеляза още президентът.

През следващата година държавният глава ще работи за гарантирането на националния суверенитет и сигурност и за налагането на върховенството на закона:

Ще настоявам за прозрачност на собственост, на управленски решения и на харчене на публични средства. Ще продължавам да работя за реформи в правосъдната система и антикорупционното законодателство, които да отговорят на високите обществени очаквания. Въвеждането на електронното управление е без алтернатива и не може да бъде отлагано повече. Децентрализацията на общините е задължителна стъпка, ако искаме да имаме инициативно и ангажирано гражданско общество и да преодолеем тежките регионални дисбаланси. Необходими са неотложни мерки в системата на образованието, свързани не само със заплати и ремонт на училища, а с изграждането на система за развитие на съвременни компетенции в младите хора, за стимулиране на научните изследвания и иновациите. 

В идните месеци и години е нужно национално усилие за преодоляването на моралната криза в българското общество, обобщи Румен Радев:

Нейни рожби са и корупцията, и престъпността, и политическата апатия, и настъплението срещу свободата на словото.

През тази година доказахме, че президент и вицепрезидент могат да работят ефективно в екип, увери още държавният глава.

Няма война между институциите, а има има определени ценностни разминавания, заяви Румен Радев в отговор на въпрос след изявлението си. 

С парламента работим в рамките на законите, с премиера Борисов показахме, че можем да работим заедно, и то ефективно. Но не приемам например български премиер и германски канцлер да оповестяват своето решение за покана на чужд държавен глава в България, а българският президент да го научава от медиите. Не смятам, че това е обида към мен, а към България, и това нарушава духа на конституцията, посочи президентът.

Президентът отговори на критиките, че често консултира позициите си с лидера на БСП Корнелия Нинова:

Темата за така нареченото съзвучие. С госпожа Нинова се виждам толкова често, колкото и с премиера, колкото и с председателя на Народното събрание. Президентът по презумпция би трябвало да бъде подгласник на властта. Това го приемам за абсурдно. Президентът не дължи обяснения и извинения на властта, ако не подкрепя решенията ѝ.

Цялото изявление на Румен Радев слушайте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Румен Радев

Радев: Не може българският президент да научава от медиите за покана на чужд държавен глава

Няма война между институциите , има определени ценностни разминавания. Това каза президентът Румен Радев по време на пресконференция за първата година от встъпването му в длъжност. С парламента работим в рамките на законите. С премиера Борисов..

обновено на 24.01.18 в 11:50
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят,..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от..

обновено на 17.12.18 в 09:24