Жители на Северозападна България излизат на протест

Д. Атанасов: Поръчали сме идеен проект на тунел под Петрохан

| обновено на 27.01.18 в 08:39
2
Снимка: АПИ

Жители на Северозапада излизат днес на протести с искане за подобряване на инфраструктурата в региона.

Граждани на Видин и района ще се съберат в 10.30 часа на главния път Е-79, за да изразят недоволството си от лошото състояние на пътя и натоварения трафик към „Дунав мост 2“. По време на протеста се очаква да бъде затруднено придвижването към града и „Дунав мост“, не е изключена и блокада на пътя.

Росица Кирова от гражданското обединение "Единни за промяна" обясни мотивите за недоволството: 

Основният проблем е, че с изграждането на „Дунав мост 2“, като логичен завършек на това инфраструктурно съоръжение, трябваше да има магистрала до Видин. Трафикът е четири пъти над очакваното, приходите са пет пъти повече от очакваните, за това има ясна статистика, а пътят не отговаря на условията. Смея да кажа, че това е най-натовареното трасе в момента в България по отношение на тежкотоварни автомобили.

В 11.00 часа жители от Северозапада излизат на протест с искане да бъде изграден тунел под прохода Петрохан, за да се съживи икономиката и да се привличат инвеститори в региона. От Националната гражданска инициатива "Тунел под Петрохан” са внесли в Народното събрание отворено писмо и подписка от името на 16 664 жители на района. Хората настояват до 30 юни да започне процедура за изграждането на пътното съоръжение. 

Според Димитър Николов от Инициативния комитет, един такъв тунел ще бъде от полза не само за местните, но и за цялата българска икономика:

Ние искаме тунел, както и магистрална връзка София - Монтана - Видин. 
От една страна този тунел ще спаси Северозапада от изчезване, а от друга би бил безценен подарък за българските превозвачи - ние разполагаме с декларация на най-голямото сдружение на международните превозвачи, които казват, че именно тунел под Петрохан трябва за нашите превозвачи, тъй като оттам минава най-големият трафик, който е насочен към ЕС. Това ще бъде подарък и за българските износители, защото техните стоки ще стигат доста по-бързо и по-безпрепятствено до Европа, 
обясни Николов.

Събирането на подписката започна преди година, като беше съчетано и с протести. По време на мълчалив протест край шосето Монтана-София, в местността "Малка Бързия", жители на Берковица и Монтана направиха символична първа копка на тунела.

Вече е възложено и предпроектно проучване за тунел през прохода Петрохан, който ще скъси пътуването от областите от Северозападна България към столицата. Това обясни председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов, както и заяви, че ще има 4-лентов път между София-Видин.

Строителството му трябва да започне през 2019 година, смята Атанасов. 500 милиона лева ще струва участъкът само на територията на област Видин, като с новото трасе ще се ускори пътуването до столицата. 

Говоря за магистралния път Видин-Ружинци- Монтана- Враца- София -Мездра-Ботевград. Т.е. за автомагистрала, за бърз достъп на гражданите на Северозападна България, респективно на Видин, до София. Затова казах и че проходът под Петрохан също е важен и сме поръчали идеен проект на тунел под Петрохан, заяви председателя на пътната агенция.

Изграждането на магистралния път между София и Видин ще със средства от бюджета. Според Атанасов е важно да се ускори въвеждането на тол системата, с постъпленията от която ще се финансира строителството. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24