„Виното е ключалка, през която надничаш в сърцето на човека“

Възгледите на един балканджия за виното

БНР Новини

Наливаш го в чашата, пиеш и никога не знаеш колко труд е вложен в него. Отстрани изглежда лесно, но, докато се стигне до този момент, три месеца „живееш“ във виното. Няма ли сутрин, обед и вечер позитивна мисъл, не следиш ли всеки етап от процеса, нищо няма да се получи. Необходимо е просто да спазваш правилата и да мислиш с любов за него – думи на Христо Ковачев, любител – производител на вино.

Христо е роден в Троян – град с богата история, съхранени традиции и красива природа. Намира се в подножието на Стара планина, а наоколо са резерватите от Национален парк „Централен Балкан“. Наричат града „столицата на сливовата ракия“ – емблематичната българска напитка. Христо от години се занимава с частен бизнес. Собственик е на голяма сладкарница, в която се произвеждат и предлагат великолепни сладкиши. Завършил е езикова гимназия в Ловеч, а след това – биотехнологии в СУ „Св. Климент Охридски“ и Химико-технологичния и металургичен университет в столицата.

Ето и как от ценител на виното става любител-производител.




Преди десетина години се събрахме в една вила – мъжка компания на червено вино. Някой каза, че в Балкана никой не може да направи хубаво вино, само хората от полските райони разбирали от това. Мисълта се загнезди в съзнанието ми и започнах да търся книги и учебници по темата. Стори ми се, че процесът не е чак толкова сложен и още първата есен си купих специален съд от неръждаема стомана. Започнах със скромното количество от 200 кг грозде, сорт „Мерло“. Спазих всички изисквания, споменати в литературата и, макар да ми беше за пръв път, се получи хубаво вино. Следващата година купих още два съда и експериментирах с два други сорта. В домашни условия не правиш големи количества вино, но, когато имаш с кого да го споделиш, се получава невероятната комбинация от добри хора и добри напитки.

Майсторството на балканджията е оценено високо не само от многобройните му приятели. 

СнимкаУчаствам в конкурси за непрофесионалисти – разказва Христо. – От престижното състезание за любители-винари в Ловеч имам награди в три поредни издания. Тази година изпратих мое вино и на конкурс в Асеновград, където участват хора от цяла България, истински любители на виното. Журито е професионално, съставено от представители на Аграрния университет в Пловдив. Те дадоха висока оценка и класираха на първо и на второ място две мои вина. Едното, произведено от каберне фран, другото – от карменер.

Наред с тънкостите при производството на вино, Христо изучава и „характера“ на видовете грозде. Твърди, че има връзка между зодията на човека и неговите предпочитания за определен вкус (и дори послевкус) на виното.

Познавам много богати сортове, отглеждани у нас. Мога да кажа, че всеки сорт вино пасва на определен характер – убеден е той. – Както хората се различават по своя темперамент, така и вината, направени от различните сортове грозде, имат своята идентичност. Аз например съм зодия лъв и обичам вината с изразени плодови оттенъци. Те се получават, когато семките и люспите се отделят след бурната ферментация. Ако се оставят по-дълго време във виното, тези плодови аромати не се усещат, а преобладават танините. Привърженик съм на тази технология, именно тя дава облика, определя характера на дадения сорт грозде и виното, което се получава от него. Няма плод, чийто аромат да не може да бъде открит в някой от сортовете грозде. Мисля, че в България все повече се цени хубавото вино. Например в нашия град, известен със своята сливова ракия, все повече хора започнаха да търсят доброто вино и да се учат да го правят.

Според мен, виното е ключалка, през която надничаш в сърцето на човека. „Във виното е истината“ – толкова кратка и толкова истинска мисъл. През последните години на 14 февруари у нас отбелязват два празника. Някои празнуват виното, други – любовта. Аз намирам много общи неща между тях. Ако нещо се обърка в началото на процеса, ако има замърсяване или градусът на захарност е нисък, средата става кисела и вместо вино се получава оцет. Така е и в любовта – ако характерите са чепати, ако няма искреност и чистота, връзката се разпада. При добри условия може да се получи хубаво, трайно вино, с добър вкус и послевкус, на което да се наслаждавате дълго.

Снимки: Личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Магията на стъклените играчки за елха

Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...

публикувано на 21.12.18 в 08:30

Куклите с български имена на Станка Козарева са приятели на децата в целия свят

Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..

публикувано на 17.12.18 в 08:20

Ева Майдел: Да бъда част от двайсетте най-влиятелни млади политици е огромно признание

Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място..

публикувано на 13.12.18 в 12:07

Зората на латиното в България и „Салса докторите“

Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..

публикувано на 10.12.18 в 12:43

Липсата на млади хора обрича занаятите на изчезване

Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..

публикувано на 10.12.18 в 08:25

Благотворителна изложба на зимни и коледни пъзели White and Merry

На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..

обновено на 07.12.18 в 11:28

На Никулденската трапеза

Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост.   В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..

публикувано на 06.12.18 в 08:10