Захариева: Идеята на европейската перспектива е да внесе стабилност в Западните Балкани

Възможно е преговорите за присъединяване на Македония и Албания към ЕС да започнат още в рамките на Българското председателство

Снимка: БТА


Възможно е преговорите за присъединяване на Македония и Албания към ЕС да започнат още в рамките на Българското председателство, т.е. до края на месец юни. Това обяви външният министър Екатерина Захариева на съвместна пресконференция с върховния представител на Съюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини, след неформалната среща на европейските външни министри в София.

Захариева подчерта, че сътрудничеството със страните кандидатки е важно, особено в сферата на сигурността. Припомни, че през април  Брюксел ще оповести напредъка на всяка една  от държавите-кандидати за членство.

Много се надявам след което юни месец на съвета да се вземе решение за започване на преговори със Скопие и с Тирана. Разчитам, че е много голяма вероятността това да се случи.

Неформалните разговори за решаване на спора за името на Македония между Скопие и Атина са продължили и в София, потвърди Захариева. Тя изрази очакване в обозримо бъдеще да бъде намерено решение, което да е от значение за целия регион. 

Оптимист за решаването на спора е и Федерика Могерини.

Има нужда от много силно политическо лидерство и воля и много ясна перспектива какво е важно за гражданите. Смятам, че в момента ни се открива една много добра възможност.

На въпрос на „Хоризонт” за бъдещето на страните от Западните Балкани, Федерика Могерини заяви, че е оптимист за разрешаването на спора за името на Македония в „обозримо” бъдеще.

На въпрос на БНР дали Косово може да забави присъединяването на Сърбия към Евросъюза, Екатерина Захариева отговори:

Идеята на европейската перспектива е да внесе стабилност в страните от Западни Балкани, но в същото време ЕС и държавите-членки не биха искали да внесат двустранни въпроси и нерешени проблеми в самия Съюз. Така, че всички двустранни нерешени въпроси между страните от Западни Балкани или със съседите им, които са вече членове на ЕС, трябва да бъдат решени преди членството им в ЕС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Външният министър на Великобритания Борис Джонсън бърза да се присъедини към колегите си от ЕС на общата снимка на срещата във формата

Л. Панайотова: Много от въпросите, разглеждани на съвета ,,Гимних", са намирали решение

Това ще бъде много добре за Българското председателство, ако поне това се постигне наистина, тъй като амбициите са много големи, но реалността е съвсем различна , коментира в ефира на "Хоризонт"  Любов Панайотова , директор на фондация "Европейски..

публикувано на 16.02.18 в 14:22
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят,..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от..

обновено на 17.12.18 в 09:24