Радев стана първият чуждестранен държавен глава, посетил Бигорския манастир "Свети Йоан Кръстител" в Македония

Радев: Търговско-икономическите връзки между България и Македония ще се задълбочават

Много е важно Македония възможно по-бързо да стане член на НАТО

| обновено на 17.02.18 в 15:12
Президентът Румен Радев и Македонският му колега Георге Иванов влизат за среща с бизнесмени в Скопие.
Снимка: МИА

Президентът Румен Радев изрази увереност, че търговско-икономическите връзки между България и Македония ще продължат да се задълбочават. В рамките на посещението си в Скопие, държавният глава и македонският му колега Георге Иванов разговаряха в събота с представители на македонски и български бизнес организации. 

Бизнесмени поискаха от президентите на България и Македония Румен Радев и Георге Иванов да съдействат пред изпълнителната власт за разработването на повече проекти в областта на енергетиката и инфраструктурата.   И двамата президенти бяха единодушни, че икономическите отношения в последно време бележат ръст, но все още има области, в които може и трябва да се работи за постигане на икономически растеж. Стокообменът между България и Македония е нараснал и в последно време е около 600 милиона евро годишно, съобщи председателят на македонската стопанска Бранко Азески. Той обаче подчерта, че стокообменът може и трябва значително да се увеличи.

По време на срещата с бизнеса българският държавен глава декларира готовността на страната ни да окаже съдействие на Македония при разработването на различни проекти и заяви, че България може да бъде полезна и с опита си като член на Европейския съюз.   Радев и Иванов бяха единодушни, че свързаността и инфраструктурните проекти между България и Македония трябва да се развиват. Българският президент отбеляза, че за развитието на бизнес отношенията е много важно да има ясна визия и сигурност. 

Много е важно Македония възможно по-бързо да стане член на НАТО. Защото чуждестранните инвестиции винаги могат да идват във всяка една среда - и с по-голяма, и с по-малка сигурност, но истинският бизнес, който иска да инвестира дълготрайно, да строи, да създава производство, промишленост, той живо се интересува от сигурността и затова първото условие е членството в НАТО. Просто е задължително, за да има инвестиции с дългосрочен характер в Република Македония. Второто важно условие, това за мен е добросъседството.

От своя страна Георге Иванов посочи, че Македония се стреми и към развитие на дигиталните и цифрови технологии. 
Надяваме се българският комисар, отговарящ за дигиталните технологии в Европа, да помогне на Македония да усвои европейските фондове за цялостна дигитализация на обществото, и на бизнеса.

Свързаността на Балканите бе един от приоритетите и е един от приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз и на това се гледа като на тема със специален фокус, каза президентът Румен Радев. Той заяви: 

Очакваме съвместната работа да доведе до засилване на свързаността между България и Македония в сферата на енергетиката, транспорта и разработването на инфраструктурни проекти.

В рамките на посещението на президента Румен  Радев в Скопие бяха подписани и меморандум за сътрудничество между Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара и Българо-македонската търговска палата. Подписан беше и меморандум за разбирателство между Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия и "Инвест"- Македония.

Също така се очаква и доразвиване и укрепване на икономическите и търговските отношения между двете страни. Статистиката сочи, че стокообменът между България и Македония в последните месеци бележи ръст. За 2017-та той е 10,8 на сто. Най-висок е бил през 2011-та година. Очакванията и на политиците, и на бизнеса са тези стойности да се повишат, особено след влизането в сила на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония. 

След срещата с бизнеса, президентът Румен Радев ще разговаря и с председателя на Събранието на Република Македония Талат Джафери.

Президентът Румен Радев проведе последователно срещи с председателите на ВМРО-ДПМНЕ и Демократичния съюз за интеграция - Християн Мицкоски и Али Ахмети

На срещата си с президента Радев македонският премиер Зоран Заев отбеляза, че очаква договорът за приятелство да засили работата по проекти в областта на енергетиката и транспортната инфраструктура. 


Румен Радев стана първият чуждестранен държавен глава, посетил Бигорския манастир "Свети Йоан Кръстител" в Македония. При посещението си в светата обител, българският президент подари на игумена на манастира книга, посветена на живота на  патриарх Кирил и копие от тефтерчето на Апостола на свободата. Пловдивският митрополит Николай, който е част от българската делегация в Македония  подари на манастира копие на икона на Света Богородица. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24