Усложнена е зимната обстановка в страната, затворени са пътища, отменени са полети

| обновено на 28.02.18 в 09:16
Снимка: БГНЕС

Зимната обстановка в страната остава усложнена. Над 900 училища са затворени. Условията за пътуване са влошени, тъй като и през нощта валя сняг над цялата страна.

Осем души от Планинската спасителна служба от Банско и Разлог са помогнали на девойка и младеж, закъсали по пътя за хижа "Яворов", казаха от службата за "Хоризонт". Снощи след 20 часа е получен сигналът. Акцията е завършила успешно към 02.00 часа снощи. Двамата туристи са пристигнали благополучно в хижата.

Лавина падна в Родопите през изминалата нощ. Около 100 кубични метра сняг са се свлекли от скалите край Манастирския комплекс "Свети Пантелеймон"по пътя Смолян - Пампорово.  В следствие на огромната маса сняг три коли, след тях и линейка, са били блокирани за кратко на пътя. Веднага на място е пристигнала техника на снегопочистващата фирма и отворила главния път. Няма пострадали хора. 140 сантиметра снежна покривка се образува в курорта Пампорово след валежите от тази нощ. Хотелиерите прогнозират, че ски сезона ще продължи до месец април. На територията на Смолянска област няма затворени пътища и населени места без ток.

Отпада ограничението за движение на камиони с маса над 12 тона по АМ "Тракия" в посока София на територията на област Пазарджик. Намалена видимост до 100 метра поради мъгла има на места в областите Стара Загора и Ямбол.

Възстановено е движението на тежкотоварни камиони над 12 тона през прохода „Предела“.

Заради обилен снеговалеж и двете платна на АМ „Тракия“ са затворени за движение в отсечката Карнобат – Бургас. В общините Бургас и Руен е обявен неучебен ден. В Бургаска област затворен за движение е „Дюлинският проход“ и пътят Миролюбово - Каблешково. Ограничение за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона е въведено за „Рижки проход“ и „Айтоски проход“, по главния път София-Бургас в участъка от „Петолъчката“ до Карнобат. В община Руен болните на хемодиализа ще бъдат транспортирани с високопроходима техника. Засега сигнали за селища без ток на територията на областта няма, няма и сигнали за бедстващи хора.

Панорамният път Аксаково - Оброчище остава затворен, затворен е и пътят Бяла - Обзор, пътните отсечки Аксаково – Игнатиево - СлънчевоВъв Варненска област няма населени места без ток и вода. Пристанище Варна е отворено, полетите от и за София от летище Варна са отменени. 

Отворени за движение, с ограничение за камионите с маса над 3 тона и половина, са направленията Добрич - Генерал Тошево - ГКПП „Йовково“, Добрич - Албена и Добрич - Силистра. Все още има селища без вода в общините Каварна и ШаблаРазчистването на пътищата в област Добрич е продължило и през нощта и към този момент все още затворени за движение са повечето от третокласните пътища в областта. След удължаването на ваканцията за учениците в общините Добричка и Генерал Тошево, кметът на община Добрич също е поискал от Министерството на образованието децата да не учат до петък включително. В област Добрич снощи всички пътища бяха затворени с решение на Щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия.

В град Белене е отменено частичното бедствено положение. За втори път военнослужещи от състава на 55-и инженерен полк оказаха  помощ на населението в усложнената зимна обстановка. Бедственото положение беше обявено, след като стана известно, че мъж е откъснат от преспите в местност на шест километра от града в продължение на два дни. Модулното формирование, ръководено от капитан Николай Йорданов, разчисти тази нощ от снежни преспи общинският път от разклона за село Кулина вода до самото село, както и пътя за месността "Хисарлъка". Тричасовата акция приключи успешно.

32 сантиметра е снежната покривка тази сутрин в Хасково след новия снеговалеж. От Областно пътно управление съобщиха, че снеговалежът на места е бил доста силен и е натрупал нови 15 сантиметра сняг.

Възстановено е движението за всички автомобили по АМ "Хемус“ от Шумен до Варна, както и по пътя Шумен  -Велико Търново - Ябланица и Самоков – Дупница - Кюстендил. Временно е ограничено движението през „Обзорски проход“, пътя Варовник - Вълчаново ханче, Вълчаново ханче - Малина, Дюлино - Русокастро, „Аксаковска панорама“ -Кичево поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания.

Анулиран е полетът от летище София до Атина в сутрешните часове, а през нощта е отменен полетът от летище Лутън. 

Във всички 24 района на София са обработени улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, опасни и стръмни участъци, общински пътища, Южната дъга на Околовръстният път, както и основни улици в квартали. Опесъчават се планинските пътища в парк  „Витоша“. Градският транспорт се движи при зимни условия по всички обичайни маршрути. В двата кризисни центъра на общината са настанени 182 души, останали без дом, информират от пресцентъра на Столичната община.

Очакванията на синоптиците са днес студената вълна да отслабне в Югозападна и Централна България. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24