Прокуратурата иска постоянен арест за шофьорката на колата, която удари автобуса на АМ "Тракия"

| обновено на 16.04.18 в 19:06
Снимка: БГНЕС

Постоянен арест за жената, която с автомобила си причини тежката катастрофа на магистрала "Тракия" в петък. Софийският окръжен съд уважи искането на прокуратурата и наложи най-тежката мярка за неотклонение на 27-годишната Цвета Таскова. 

Налице е обосновано предположение, че тя е причинила тежкото пътнотранспортно произшествие с 6 загинали и над 20 ранени, защото, според съда, не е появила необходимата отговорност на пътя. И още - в минус за досието и е отнета книжка за шофиране след употреба на алкохол.
Решението на съда беше очаквано от Цвета Таскова, която през сълзи изказа съболезнования на близките на загиналите и на пострадалите. 
"Не очаквам хората да ме разберат, но искрено съжалявам. Искам хората, които са в болница, да оздравеят”, каза в съдебната зала младата жена. 
Адвокатът на Таскова поиска по-лека мярка за неотклонение, защото тя нямало да се укрие, но и защото няма автотехническа експертиза, която да посочи точното място на удара и разположението на автомобилите спрямо разделителната линия на платното за движение. 
“Може да е виновна моята подзащитна, възможно е да е виновен и щофьорът” - с тези думи той поиска свобода за нея.
Според прокуратурата обаче, шофьорът на автобуса няма никаква вина, а над 30-те разпитани свидетели са били единодушни за неадекватността на действия на Цвета Таскова. Постоянният си арест тя може да обжалва пред САС.

Първоначалното 72-часово задържане на жената изтича днес. Очаква се експертно заключение за механизма на инцидента, при който загинаха шест души, каза по-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров:

"Обезпечени са всички доказателства, имам предвид включително и до надлежно съхраняване на автобус и лек автомобил. Трябва да кажем едно - всичко това, което е окончателното решение, ще бъде решението на експертите".

Състоянието на пострадалите при тежкия инцидент край Вакарел се подобрява. В отделението по "Детска хирургия" в "Пирогов" остава само 13-годишното момче, което беше сред ранените. Изписани са и пострадалите, които бяха приети в "Софиямед". Във Военномедицинска академия за лечение остава една жена, а в болница "Токуда" -  двама от пострадалите. Има позитивна промяна в състоянието на пострадалите при катастрофата до Вакарел, настанени в  болница "Св. Анна", съобщиха от лечебното заведение. Пациентите са стабилизирани и контактни и  всички вече са на собствено дишане. Няма пряка опасност за живота им, но все още са възможни усложнения. Две от пациентките са изведени реанимация и са насочени към Клиниката по ортопедия.
Главният прокурор допълни, че за 72 часа е задържана друга шофьорка, която вчера, след употреба на алкохол и наркотици, блъсна 10 автомобила на паркинг в Пловдив. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24