По повод решението на САЩ да се оттеглят от иранското ядрено споразумение руският президент заяви:

Путин: Пренебрегването на правните норми може да стане причина за криза, с която светът още не се е сблъсквал

Макрон иска да "закрепи Русия в Европа"

| обновено на 25.05.18 в 23:30
Еманюел Макрон, Владимир Путин и Шиндзо Абе на форума в Санкт Петербург
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пренебрегването на правните норми може да стане причина за криза, с която светът все още не се е сблъсквал. Това каза руският президент Владимир Путин по време на международния икономически форум в Санкт Петербург. 

Думите на Путин бяха по повод на едностранното решение на Съединените щати да се оттеглят от ядрената сделка с Иран. "В глобален план подобно поведение на държави, особено когато са центрове на сила, носи най-негативни, ако не и разрушителни последици", предупреди руският президент на среща с френския си колега Еманюел Макрон и с представители на френския бизнес.

Макрон определи на свой ред като грешка решението на Вашингтон да премести посолството си от Тел Авив в Йерусалим. Той потвърди позицията си за решаване на израелско-палестинския конфликт чрез създаването на две отделни държави. От икономическия форум в Петербург френският президент още обяви, че иска да  "закрепи Русия в Европа" въпреки настоящото напрежение между Москва и Запада. Според Макрон се отваря "прозорец на възможности" в отношенията с Москва. 

Руският президент от своя страна каза, че атмосферата на срещата му с Макрон е  била много открита. Според съобщение от френското президентство,  разговорите на двамата  са позволили да се постигне напредък по изключително сложните въпроси за иранската ядрена програма и Сирия, по които Москва и Париж виждат, че има интерес за по-тясно сътрудничество.  

"Франс прес" цитира изказване на Владимир Путин, че ще спазва руската конституция, която забранява повече от два последователни президентски мандата, но, че може да остане на "лостовете" на властта и след 2024 г.

Президентът Путин нарече "сериозна заплаха за стабилността на световната икономика новите форми на протекционизъм, които се използват за унищожаване на конкурентите и за получаване на отстъпки чрез изнудване". Русия би била "напълно доволна", ако цената на петрола падне до 60 долара на барел, заяви още Путин от Санкт Петербург.  Днес американският лек суров петрол поевтиня до 68 долара за барел, след като Саудитска Арабия даде да се разбере, че може  да увеличи добивите през второто полугодие. Очаква се Русия и партньорите от ОПЕК да  обсъдят  идния месец конкретния размер, с който може да бъде повишена продукцията.

Японският премиер Шиндзо Абе от своя страна заяви, че Русия и Япония трябва да подпишат мирен договор, за да могат да реализират амбициите си за икономическо сътрудничество, предаде Ройтерс. Русия и Япония не са подписали официален мирен договор след Втората световна война заради спор за няколко тихоокеански острови, североизточно от Япония.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24