Премиера на "Пиафе" на Недялко Славов

| обновено на 05.06.18 в 10:14

Премиера на новия роман на Недялко Славов „Пиафе“ ще се състои в книжарница „Хермес“ Централ. Заедно с нея Издателска къща „Хермес“ пуска шесто издание на  предишния роман на писателя -  „Камбаната“. Критиката определя „Пиафе“ като „ книга за трагизма на любовта в нашия все по-абсурден свят,както и като шоков, шеметен и безмилостен роман“. 

Недялко Славов: Светът не свършва, но това не ли истината? Човек е единственото същество, което живее назаем. Ние сме единствените, които плащат за собствения си живот. Аз не съм безнадежден, аз съм реалист. Трябва ли да обвиним Толстой, че Ана Каренина се хвърля под влака. Ние не може да напудряме живота непрекъснато. Това е истината. Истината е, че живеем в едно свирепо време на бездуховност, на свирепа консумативност, на брутално разместване на пластовете и за кого да си затваряме очите? България се редуцира с милиони, България изчезва. И ние ще седнем да говорим. За какво да говорим? За импатия, за всемирно прегръщане при положение, че ни издухват като глухарче, т. е. романът не е безнадежден. Романът е такъв какъвто е светът, такъв какъвто е животът около нас. 

Естествено, че пиафе съществуа, затова е написана и тази книга. Но аз отвеждам героите там, където им е мястото, там им е мястото, защото за мен е несъвместимо едно детско мислене на едни неизградени хора, които на 14 – 15 г. се дрогират, на несъвместимо едно човешко мислене на една млада жена да казва „Аз няма да раждам, аз ще правя кариера.” Докато й пресъхне изворът на живота и на 40 г. стане една самотница, т. е. нормалният ход на нещата, които се обкичат с най-различни термини и прилагателни и т. н., и т. н., и т. н. В последна сметки си е един доста сардоничен опит въобще да бъдем изкарани от другата, от божествената матрица и да бъдем вкарани в технологичната или в някаква, Господ знае каква. Това е пиафе. Пиафе е несъгласие с тези неща. Аз не мога да плета дантели. Пък мога, но защо?

"В литературата е важно да си единствен, а Недялко Славов е избрал точно този път!"

Калин Донков

„Пиафè“ е пророчески роман за опита на човека да разкъса веригата на раждането и умирането".

Александър Секулов

"Крис и Зара. Тъжна и вълнуваща история за неосъществения танц на любовта пиафè".

Стойо Вартоломеев

За автора

Недялко Славов е поет, писател и драматург. Роден е и живее в Пловдив. Той е сред най-успешните съвременни български писатели.

Автор е на романите „Камбаната“, „Фаустино“, „432 херца“, „Портрет на поета като млад“, „Вертиго“, поетичния сборник „Мраморни години“, пиесите „Аляска“ и „Борса за трупове“, сборника „Филипополски разкази“.

Творбите му са превеждани на английски, немски, руски и гръцки.За книгите си той е получил много награди, сред които Националната награда за литература „Хр. Г. Данов“, награда „Хеликон“ (2015, 2016), „Цветето на Хеликон“, награда „Иван Николов“, награда „Пловдив“ и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петър Делян като историческа фигура и романов герой

В българската история сякаш моментите на поражения след възходи са нещо като историческо правило. Нещо като историческо правило са и предателствата, макар че не можем да кажем, че точно ние сме най-стриктните последователи на това да предаваме героите си, Ефиалт – предателят на Леонид при Терпомилите е емблематичен пример. Така или иначе, факт е, че Петър..

публикувано на 20.08.20 в 09:05

Генерал Владимир Заимов – трагичната участ на един български военен командир

Генерал Владимир Заимов е един от най-популярните български военни, останал в историята с трагичната си съдба. Герой от войните, водени от България през второто десетилетие на ХХ век, впечатлил с храброст и тактически стратегически умения своите колеги военни, както и престолонаследника Борис, чийто живот спасява, отличил се на Дойранския..

публикувано на 25.06.20 в 10:07

Самотата има различни лица

Ревността може да се предава и по факс. Да влиза в него както хартията, да излиза от там и да разяжда сърцето, душата, главата. Поне в пиесата на Естер Вилар. Авторката е родена през 1935 година в Буенос Айрес, Аржентина. Завършва медицина и работи като лекарка, но след време изцяло се посвещава на писателската си дейност. Автор е на много книги, които се..

публикувано на 07.06.20 в 09:15

Св. св. Кирил и Методий – съпокровители на Европа

Малцина знаят, че с апостолическо послание „За безпримерно достойнство” (Egregiae Virtutis) от 30 декември 1980 г. папа Йоан Павел II обявява светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа. За папата двамата славяноапостоли са мост между Изтока и Запада, допринесли значително както за културното израстване на Стария континент, така и за..

обновено на 24.05.20 в 10:21

В Музея на просветното дело в Копривщица

"Четете и знайте, за да не бъдете подигравани и укорявани от други племена и народи. Събрах и обединих историята на българския род в тая книжица за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество. Преписвайте тази историйца… и пазете я да не изчезне!" Това казва преди повече от две столетия в своята..

обновено на 24.05.20 в 02:02

От „А” до „Я” в графити

На 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в столичната галерия Gifted Sofia беше открита международна изложба, посветена на кирилицата в графити. Събитието се организира за втора поредна година, а куратор е известният в графити-средите варненски стрийтарт артист Алекси Иванов, на когото принадлежи и..

обновено на 23.05.20 в 17:23
Изображения на глаголически букви. Св. Кирил е замислил глаголическата „А” с формата на кръст, защото е смятал азбуката за свято дело.

Българската азбука – духовно наследство с непреходна стойност

Един от най-тачените дни в празничния ни календар – 24 май, е Денят на буквите, на българската азбука, създадена през втората половина на IX век. Този ден ни връща столетия назад, припомняйки ни едно наследство, изгряло със своята духовна светлина над земи и култури. В дните преди 24 май в Българската академия на науките бе открита изложба за..

обновено на 21.05.20 в 11:56