Йотингер: Обвързването на евросубсидиите със спазването на върховенството на закона е справедливо

ЕК ще настоява за подпомагане на страните, засегнати след Брекзит

| обновено на 08.06.18 в 13:01
Гюнтер Йотингер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обвързването на европейските субсидии със спазването на върховенството на закона е справедливо предложение, заяви еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер преди срещата на високо равнище за следващата многогодишна финансова рамка.

На въпрос на „Хоризонт” дали ще се постигне консенсус по този въпрос, Йотингер отговори:

"Мисля, че това е балансирано предложение и ние имаме много ясни аргументи в негова подкрепа. Ще дадем най-доброто от себе си, за да получим "да" от Съвета и от Европарламента".

Европейската комисия ще настоява страните-членки, които ще бъдат финансово засегнати заради напускането на Великобритания, да бъдат подпомогнати от следващия седемгодишен бюджет на ЕС, обяви Гюнтер Йотингер по време на конференцията.

„Ще изпробваме специален инструмент, една програма в помощ на регионите или страните от ЕС, които в голяма степен са  засегнати от процеса на Брекзит. Това ще бъде специален пакет, възлизащ на няколко милиарда евро, за преодоляване на асиметричния шок от излизането на Великобритания, специално насочен за стабилизиране на икономическото положение на конкретни страни или регион“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Еврокомисар Гюнтер Йотингер

В София ще бъде обсъдена следващата многогодишна финансова рамка на ЕС

Следващата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз за периода 2020-2027 г. ще бъде обсъдена в днес София. За форума в столицата пристига еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер.  Регионалното сътрудничество и преодоляването на..

публикувано на 08.06.18 в 05:24
Таня Христова

За българските общини са заложени 700 млн. евро повече по кохезионните фондове за 2021-2027

За българските общини има ръст в средствата от 8%, а това означава около 700 млн. евро повече по кохезионните фондове в предложената многогодишна финансова рамка за периода 2021-2027 година. Предстоят трудни и тежки дебати, но ние се надяваме,..

публикувано на 08.06.18 в 09:25
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Приемаме необходимостта от реформи в кохезионната политика

България приема необходимостта от реформи в кохезионната политика, които да бъдат свързани с икономическото развитие. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев преди началото на конференцията на високо равнище в София, посветена на следващата..

публикувано на 08.06.18 в 10:22
Бойко Борисов

Борисов: Имаме нулев миграционен натиск, споразуменията ни с Турция работят перфектно

Премиерът Бойко Борисов даде висока оценка на функционирането на миграционното споразумение с Турция и изрази тревога от новината за денонсирането на договора за реадмисия между Турция и Гърция. На започналата среща на високо равнище за бъдещата..

обновено на 08.06.18 в 10:30
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят,..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от..

обновено на 17.12.18 в 09:24