Антон Кутев: Бисер Петков е изкупителна жертва

Майки на деца с увреждания: Ако не върнат Петков, следва грандиозен протест за оставката на кабинета

Иван Нейков: Най-горещият стол в цялото правителство е този на социалния министър

| обновено на 12.06.18 в 09:11
Снимка: БГНЕС

„Настъпени са много интереси с протеста и оставката на Бисер Петков е най-елегантният начин за решаването на казуса“. Това казаха майките на деца с увреждания от палатковия лагер край парламента.

„Кой отряза главата на министъра? Защото това не са майките на децата с увреждания… Никога не сме говорили за оставки. Дори вчера имаше разговори с министъра и всичко беше наред. Законът за личната помощ е готов… Законът ще се внесе в зала и след няколко часа министърът подава оставка… Кой му отряза главата“, попита една от протестиращите майки.

„Настъпихме интересите на кастата на ТЕЛК, на организации, които считат, че са най-компетентни по проблемите на инвалидите. Опасения изпитва и бизнесът с технически средства, който е на ръба на закона. Остава необяснима реакцията на правителството. Много искам да вярвам, че премиерът Бойко Борисов е подведен“, коментира друга жена от протестиращите.

След вчерашната оставка на социалния министър Бисер Петков майките и техни поддръжници написаха в социалните мрежи, че: "Оставката на министъра в прав текст значи, че проектозаконът, който ще се внесе в понеделник, ще бъде върнат. Ако не върнат Бисер Петков, единственият до момента, който ни показа, че работи с нас, и който почти завърши най-важното наше искане за закон за личната помощ, започваме организация на ГРАНДИОЗЕН ПРОТЕСТ ЗА ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!!!“

За мен Бисер Петков е изкупителна жертва, но не съм сигурен, че това е правилно, заяви в интервю за предаването „Преди всички“ депутатът от БСП Антон Кутев.

„Аз в лицето на Петков видях човек, който иска да свърши работа и който през цялото време се опитваше. Друг е въпросът е, че сега Борисов може да има някакъв още по-добър вариант. За мен важното е накрая да има резултат, но няма да е лесно, защото целият проблем не е в социалното министерство, а във финансовото. Важното е да не се окаже, че накрая цялата политическа класа сме безпомощни пред проблем, който е решен на практика в голяма част от Европа“, уточни той.

Кутев беше категоричен, че решенията зависят от правителството, а не само от социалния министър: „Там трябва да се намеси здравният министър, финансовият министър, което означава, че трябва да се намеси и министър-председателят. Без неговия личен ангажимент нещата няма да станат. Това, което виждам сега с Бисер Петков, е измиване на ръцете на премиера“.

Според депутата след оставката на социалния министър има два хода – или премиерът да се заеме лично с въпроса и назначавайки нов министър, ще му даде верните указания и ще му помогне, или ще сложат човек, който тепърва ще започне да се учи.

Бившият социален министър и сегашен директор на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков заяви категорично, че най-горещият стол в цялото правителство е този на социалния министър: „Общо взето, това е боксовата круша на Министерския съвет. Това са хората, които знаят проблемите и знаят, че не всичко може да бъде решено. Това повлия в конкретната ситуация“.

Нейков определи Бисер Петков като изключителен професионалист: „Той от много години работеше в сферата на социалното осигуряване – една от най-сериозните сфери, но за зла врага дойде в МТСП в ситуация, в която ефектът от кризата се проявяваше все по-силно. Много от хората, които очакват нова социална политика, вече им се беше изчерпало търпението и започнаха един след друг конфликти. Всичко това малко или много влияе върху човека, който трябва да носи този товар върху гърба си“.

Според бившия социален министър екипът на министър Петков е знаел какво трябва да се прави, въпреки че за експертите в сферата е изглеждало, че социалното ведомство няма подкрепа в правителството: „Бяха започнали много важни реформи. Само за няколко месеца беше изготвен Закон за социалната икономика, подготвяха се и нов Закон за социалните услуги, нов Закон за хората с увреждания. Това са болезнени теми, които трябваше да бъдат решавани. Само че моето впечатление е, че този екип нямаше политическа подкрепа“.

Нейков заяви категорично, че който и да е новият министър на труда и социалната политика, ще му трябва време, за да навлезе в работата: „А при тази ситуация в социалната сфера е много рисково за нови конфликти. Затова чисто управленски би било най-добре да е човек отвътре от системата, който веднага в движение да влезе в задачите и да започне да ги решава“.

Позициите на протестиращите майки на деца с увреждания и интервютата с Антон Кутев и с Иван Нейков чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24