“Умни” изобретения ще ни пазят от мръсния въздух

БНР Новини

Докато замърсяваме планетата и си затваряме очите пред отговорността да я опазим, сякаш забравяме, че унищожаваме и себе си. Днес все повече хора умират от болести, причинени от токсичния въздух, който вдишват непрестанно в големите градове, а други биват поразени от алергии, проблеми с белите дробове, сърцето. Но като че ли има и нещо хубаво в цялата апокалиптична картина – започват да изникват нестандартни идеи за спасение, хрумващи на чувствителни към чистотата на околната среда изобретатели.

Петър Живков изпитва на гърба си какво е да живееш в един от най-замърсените градове в света. Само след две седмици, прекарани в Хо Ши Мин във Виетнам, където въздухът буквално се вижда, респираторните страдания от детството му се завръщат с още по-голяма сила. Но осъзнаването на проблема и какво той причинява на човешкия организъм подтиква младия инженер да потърси решение, с помощта на което хората да дишат свободно в обкръжаващата ги неблагоприятна среда. Така се ражда т. нар. умна маска – изобретение, полезно на хората с дихателни проблеми, на колоездачите, вдишващи газовете от колите, на спортуващите на открито, на всички жители на удавени в мръсотия градове.




СнимкаМаската е с уникална визия и има вентилатор, който прави връзка с мобилните устройства чрез блутуд – разказва инж. Петър Живков. – По този начин носещият я получава допълнителна информация – колко е замърсено навън, до каква степен са изчерпани филтрите на маската, кога има нужда да се носи тя.

Маската притежава филтри, които пречистват фините прахови частици, предпазват от полен, бактерии и други замърсители във въздуха и с помощта на вентилатора й с нея се диша лесно. Едно от основните й достойнства е и това, че тя не затруднява комуникацията, тъй като с прозрачния елемент пред устата се избягва зрителната бариера.

От месец е готово още едно изобретение на инж. Петър Живков и неговия екип, което допълва “умната маска” – мобилното приложение се нарича Airlief и вече може да се свали безплатно от интернет.

Заедно с лекари разработихме няколко съвета, чрез които хората по достъпен начин и в реално време да се ориентират как да постъпват, когато са навън – казва инж. Петър Живков. – Мобилната апликация показва чистотата на въздуха около нас в реално време и дава идеи какво да бъде поведението ни. Хрумна ми да направя приложението, след като през миналата зима имаше широко обсъждане за мръсния въздух, но липсваше информация как да се държи обикновеният гражданин в подобна ситуация.

Какво бъдеще обаче ни очаква – повече хора с маски или по-високо екосъзнание и по-чист въздух?

Определено трябва да се работи за по-чист въздух, но проблемът е толкова сериозен, че той не може да се реши за месец, нито за година – категоричен е инженерът. – През това време вредните емисии в атмосферата постоянно ни уврежат и дори да не го виждаме, доказано е, че те вредят и на респираторната, и на сърдечно-съдовата ни система. Така че маските по-скоро са един краткосрочен вариант да се опазим, когато въздухът е много мръсен. Например в момента въздухът в София е с оптимални стойности, но в отоплителния сезон показателите на качеството му многократно преминават нормите. И тогава имаме нужда да носим маска.

Инж. Петър Живков се надява умното му изобретение още през тази зима да бъде на пазара с достъпна цена. В момента той търси производител у нас или в чужбина, а интерес към продукта вече проявяват интернет потребители от петдесет държави.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Магията на стъклените играчки за елха

Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...

публикувано на 21.12.18 в 08:30

Куклите с български имена на Станка Козарева са приятели на децата в целия свят

Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..

публикувано на 17.12.18 в 08:20

Ева Майдел: Да бъда част от двайсетте най-влиятелни млади политици е огромно признание

Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място..

публикувано на 13.12.18 в 12:07

Зората на латиното в България и „Салса докторите“

Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..

публикувано на 10.12.18 в 12:43

Липсата на млади хора обрича занаятите на изчезване

Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..

публикувано на 10.12.18 в 08:25

Благотворителна изложба на зимни и коледни пъзели White and Merry

На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..

обновено на 07.12.18 в 11:28

На Никулденската трапеза

Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост.   В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..

публикувано на 06.12.18 в 08:10