В. Симеонов: С решението на ЮНЕСКО се разрешава изграждането на ски съоръжение в Банско

К. Иванов: Членове на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО могат да поискат промяна на проекторешението на комитета за Пирин

Снимка: БТА

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че с решението на ЮНЕСКО от вчера се разрешава изграждането на ски съоръжение в концесионната зона над Банско.

След завръщането си от Бахрейн, където заседава международната организация, Симеонов коментира, че решението е в подкрепа на туризма и спорта в България.

Вицепремиерът Валери Симеонов описа поредицата от срещи на Сесията на ЮНЕСКО в Бахрейн, които е провела делегацията и е успяла да се убеди, че решението на правителството от края на миналата година, с което се позволява изграждането на ски съоръжения в Банско, е правилно. В подготвен по-рано документ на ЮНЕСКО това се забраняваше.

"С новия текст фактически се разрешава, абсолютно се разрешава изпълнението на това решение, с други думи изграждането на ски съоръжения на концесионната територия, която се води буферна зона", каза вицепремиерът.

И още - отвоювано е при изграждането на съоръжението да не се прави цялостна екооценка на природен парк "Пирин".

"Ще се извършва екологична оценка само на конкретните съоръжения, защото така изискват българските закони. От тук нататък българското правителство трябва да се въздържа от нови решения в тази посока, докато не излезе решението на Върховния административен съд, с което да се постанови доколко е законно искането за екооценка на новия план за управление".

Симеонов коментира, че представители на зелените организации, които протестират, са в основата на негативно създаденото отношение в организацията.

"Псевдоекологичните организации, защото всичко това, което казах, е резултат на това, че държавата няма представител в ЮНЕСКО непрекъснато, а някои други непрекъснато шетат".

Вицепремиерът каза, че след препоръката на Прокуратурата да се отстранят несъответствия в концесионния договор с "Юлен", правителството трябва да сключи анекс към документа.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ предупреди, че членове на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО могат да поискат промяна на проекторешението на комитета за Пирин, което вероятно ще бъде гласувано на годишното заседание на организацията по-късно днес.

"Българското правителство ще трябва да спазва законодателството. Ще трябва също така да следва решенията на съда по делата, които се водят в момента за Националния парк "Пирин", и на трето място, което е много важно, не трябва да се прави нищо в Националния парк "Пирин", преди да бъде извършена техническа екологична оценка на новия план за управление на Националния парк, което означава, че ще бъде прекратена практиката на парче да се разрешават отделни строежи вътре в Националния парк, с идеята, че видите ли, те са твърде малки и съответно по никакъв начин няма да попречат на опазването на Националния парк", коментира Константин Иванов от организацията "Световен фонд за дивата природа".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24