Първата авторска песен на дуета Петя Панева и Донко Марков е факт!

Донко Марков и Петя Панева
Снимка: TaRis Photography

Премиерата на първата авторска песен на дуета Петя Панева и Донко Марков бе в предаването "Съботна трапеза", което се излъчи на 30 юни в програмата на Радио Варна

Мъри, Петрано, Петранке, 
карагьоз моя султанке, 
недей, Петрано, да ми са киприш,
да ми са киприш, да ми са диплиш. 
- А бре, Илия, а бре, делия, 
май си кат' мене баш мераклия, 
близо край тебе кога минавам, 
ем ще се кипря, ем ще се дипля. 

Това са първите редове от първата авторска песен написана специално за двамата талантливи възпитаници на НУИ "Добри Христов" - Варна. Песента е по музика и текст на Ваня Маркова, аранжимент на Йордан Данев

Не бива да забравяме, че Петя и Донко започнаха като дует с репертоара на Калинка Вълчева и Йовчо Караиванов. Тези дуети са наистина шедьоври. И се радвам, че успях да ги изпея точно с Донко, защото гласовете ни наистина си пасват. Моят глас е звънлив, точно като на Калинка Вълчева, неговият е много мек и приятен, като на Йовчо Караиванов. Но много се радвам, че вече имаме наша песен, която да представя самите нас и възможностите ни. - допълва Петя Панева. 

Ваня Маркова, автор на песентаСъздадох тази песен предизвикана от невъзможността тези две деца да изпълняват в дует песни и да участват в конкурси. Например миналата година направихме песен за авторска категория на "Пирин фолк", имахме желанието те да се явят и в изпълнителска категория, но за съжаление по регламент спрямо възрастовите групи на двамата, не беше позволено да участват в дует. (...) И много често се случва журито да не ги забелязва като дуо. А на нас ни звучат прекрасно! Като солови изпълнители те са много добри, много специфични, но в съчетание двамата също звучат много добре. И независимо каква индивидуална кариера ще градят, те са прекалено малки, ученици са, тепърва животът предстои пред тях, но не бива да спират да опитват да пеят в дует. - разказва Ваня Маркова 



Йордан Данев, автор на аранжиментаЙордан Данев:
Аранжиментът е в стила на утвърдените тракийски оркестри, постарахме се да покрием този стандарт. Затова допринесоха и музикантите, които участваха в този запис:
Николай Докторов - кавал
Миглен Милачков - китара
Вальо Пенев - кларинет и саксофон
Йордан Данев - акордеон
Мартин и Александър Зайранови щрайх

Цялото интервю и песента чуйте в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Voctave

Voctave - Disney в пет октави!

Спомняте ли си фойерверките от анимираното лого на Disney? А сега си представете същия този цветен фонтан, съставен от хармонии и гласове! Това е запазената марка на акапелната група Voctave , която ви представяме тази седмица в "Акапела с Крис и Кос" .  Voctave - музикален проект, зародил се сред група изумителни студийни певци...

обновено на 12.12.18 в 12:32
M-PACT

M-Pact - акапела за ново поколение слушатели

Мъжката акапелна група M-PACT е създадена в Сиатъл, Вашингтон през 1995 година от Marco Cassone, Trist Curless, Jonathan Gonzales, Carl Kelley и Matthew Selby. Тогава трима от тях са били студенти в джазовия департамент на университета „Northern Colorado-Greeley”, а останалите двама са работили като певци в района на Сиатъл. Година след..

обновено на 05.12.18 в 20:50

Явор Гърдев се завръща на варненска сцена

Блестящият руски разказвач Eвгений Шварц (1896 -1958) е известен детски писател и драматург. Сред театралните му творби се откроява пиесата за възрастни „Драконът“. Написана през Отечествената война, поставена веднага след нея, но свалена и забранена по времето на Сталин, тя поразява с актуалността си и днес. „Когато детските писатели започнат..

публикувано на 27.11.18 в 06:46

"Котки" тази вечер в операта във Варна

Мюзикълът от Андрю Лойд Уебър, по стихове на Т. С. Елиът ще се играе тази вечер от 19 часа на основна сцена във варненската Държавна опера. Сър Андрю Лойд Уебър е съвременният гений на мюзикъла. След премиерата в лондонския Уест Енд през 1981 г. и американската постановка на Бродуей в Ню Йорк на следващата година мюзикълът се играе в цял свят при..

публикувано на 14.11.18 в 07:05

Vocal Sampling - затворете очи и чуйте Куба!

Vocal Sampling - акапелният еквивалент на популярната кубинска група Buena Vista Social Club! Така най-кракто и образно бихме могли да опишем вокалното изкуство, което ни предлагат шестимата мъже. Vocal Sampling - да изсвириш Куба с гласове! Ансамбълът от гласове Vocal Sampling е създаден през 1989 г. в университета..

обновено на 11.11.18 в 16:13
NERI PER CASO

Neri Per Caso - емблемата на италианската акапелна музика

Neri Per Caso е едно необичайно име, зад което стои вече над 25-годишната история на една от най-популярните европейски акапелни групи. И ако шестимата италианци са били облечени "в черно по случайност" в момента, в който композиторът Клаудио Матоне ги е чул на концерт една вечер в Рим, то тяхната популярност, надхвърляща границите на родната им..

обновено на 03.11.18 в 09:16

Канадската акапелна група Cadence: Инструментите са за хирурзите!

Четирима мъже, четири микрофонa и никави инструменти! Канадската мъжка вокална група Cedence вече 20 години обикаля света и радва почитателите си. Дейвид (баритон, бас и вокална перкусия), Рос (тенор), Лукас (тенор) и Курт (бас и вокална перкусия) са базирни в Торонто. Независимо дали се представят в джаз клубове и концертни зали..

обновено на 30.10.18 в 22:42