16 са вече загиналите при тежката катастрофа край Своге

Зам.-министър Ангел Попов: Автобусът е трябвало да мине втори технически преглед

| обновено на 26.08.18 в 05:09
Снимка: БГНЕС



16 души загинаха при тежката катастрофа край Своге в района на Лесков дол, при която автобус с туристи се преобърна, съобщи вътрешният министър Валентин Радев. Други 18 души са ранени.  Пътниците са били пенсионери, които се връщали от екскурзия до манастира "Седемте престола".


Инцидентът е станал около 17.10 часа. Малко по-късно на място са изпратени екипи на пожарната и линейки. Най-вероятната причина за тежкия инцидент е това, че водачът на автобуса е загубил контрол над превозното средство, което се преобръща в Искърското дефиле. Вътрешният министър Валентин Радев допълни: 

"Загиналите на място са 13. Автобусът се обръща на една страна, след това го изправят пожарникарите и там има 13 загинали. Транспортирани в болницата са 21, включително единият е водачът на автобуса. В "Пирогов" са 8 транспортирани, двама от тях са починали, в "Св. Анна" са четирима, във ВМА  са двама, в ИСУЛ е един  - това е водачът. В Своге са шестима, от които една жена е починала. Общо до момента 16 са починалите."

Автобусът е трябвало да мине годишен технически преглед през месец август. Това обаче не се е случило, обясни заместник-министърът на транспорта Ангел Попов:

"Автобусът е собственост нам фирма "Мобилус - 5 ООД". Фирмата притежава шест моторни превозни средства. Нашите съмнения са, утре сутринта ще го потвърдим, че той не е минал на повторна техническа проверка. Трябвало е да мине август месец, не е преминал такъв технически преглед. Тъй като автомобилът е 2001 година, всички автобуси над 10-годишната си възраст преминават два пъти в годината."

По-рано в "Пирогов" здравният министър Кирил Ананиев каза:

"Работят и дневните, и нощните екипи. Организиран е целият медицински процес, апаратура, техника, персонал, всичко, което е необходимо. От Кръвния център ни увериха, че разполагат и са осигурили кръв всички групи, така че и от тази гледна точка няма да има проблем."

Проф. Николай Габровски - заместник-директор на Пирогов даде подробности за  състоянието на настанените в болницата:

"Съчетани са травмите, тъй като е било тежко пътно-транспортно произшествие . Има пациенти с наранени крайници, с гръден кош, травми в коремната област. Съчетани са. Имаме пациент с фрактура на гръбнака. Общо-взето тежки случаи. Тече интензивен диагностичен процес. Предполагам, че поне 24 часа ще необходими, докато имаме по-трайна информация. В момента всичко е много динамично."

Президентът Румен Радев също посети болница "Пирогов":

"Тук има още шест човека, четирима от тях са наистина в тежко състояние. Единствено една жена е контактна, имах възможност и поговорих с нея, добро самочувствие. Искам да благодаря на всички екипи и от Министерство на вътрешните работи, и от пожарна безопасност, най-вече лекарските, които реагираха по възможно най-бързия начин в тази тежка ситуация. Борбата е за всеки човек, за  живота на всеки един от пострадалите."

Румен Радев каза, че по-късно днес ще има повече информация за състоянието на ранените:

"Ще излезе и министърът на здравеопазването с министъра на вътрешните работи на съвместен брифинг и ще вече една пълна информация."  

Все още няма информация за 15 души от Световрачене, които са пътували в катастрофиралия автобус. Знае се, че те не се намират в нито една от болниците, където има настанени пострадали. Близките им продължават да чакат информация за тях.

Импровизиран щаб в кметството на селото събира информация за отпътувалите на екскурзия жители. Сред тези, за които все още няма информация, е и 13-годишно дете, което е пътувало с баба си.

Ръководителката на пенсионерския клуб, която е организирала екскурзията, е в болница. Тя е успяла да даде информация за част от пътниците, но не разполага с пълния списък на хората.

Пред кметството в селото са събрали жители, които очакват новини. Автобусът е потеглил рано тази сутрин от центъра на Световрачене, разказаха очевидци:

"Дойде автобусът, тук само се качиха 20 души. И в автобуса имаше 10, по-нагоре са се качили, значи са станали поне 30 са от тука."

Близките на хората заминали на екскурзия все още са в пълно неведение за тях. На този етап информация се събира в кметството, но липсват конкретни данни за когото и да било:

"Няма информация. Телефоните са заети непрекъснато."

"Тотално неведение за всичко. Никой нищо не знае."

Близките ще останат поред кметството и през нощта, докато получат информация.

Дъщерята на една от настанените в "Пирогов" сподели, че майка й и още две нейни роднини са се връщали със злополучния автобус от екскурзия:

"Така ми каза: "Тръгваме на екскурзия". Сега им виждам снимки във Фейсбук, хубава екскурзия и след екскурзията вече  край, не можем да гои намерим. И другите , и леля ми и това, ги издирваме. Оставете, че е кът информацията, но тя е и много раздвоена Братовчедите ми са по чужбина и се обаждат хората и не знаят какво се случва. Просто трагедията е страшна."

От МВР откриха телефон, на който роднини на пострадалите могат да потърсят информация за настанените в столичните болници за оказване на медицинска помощ. Номерът е 02 982 50 39.

Документите на фирмата превозвач на автобуса са изрядни. Става въпрос за малка фирма, която не е извършвала междуселищни превози, а само екскурзии. Това каза по-рано за "Хоризонт" Васил Пиронков - председател на Сдружението на автобусните превозвачи:

"Знаем за фирмата, както всички, че на този етап документите отговарят. Има шест превозни средства, но не извършва превози по общински транспортни схеми, само извършва по договори с туристически агенции екскурзии. Фирмата разполага с 50-местни автобуси, има един или два по-маломерни, но в обща степен са 50-местни."

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се присъедини към държавния глава и Министерския съвет в съболезнованията към семействата и близките на загиналите при тежката катастрофа в близост до Своге.
Правителството обяви 27 август, понеделник, за ден на траур за загиналите. Паметта им бе почетена от участниците във военния ритуал, който се състоя на централния площад в Габрово по повод годишнината от Шипченската епопея.
Рано тази сутрин движението по пътя през Искърското дефиле между Своге и Нови Искър беше възстановено. 
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24