Приключи антиправителствен протест в София

| обновено на 16.09.18 в 17:16
7
Протестът пред парламента в София под мотото „Оставка, съд и смяна на системата”.
Снимка: БГНЕС

Приключи протестът пред сградата на Народното събрание. Участниците в него ще се съберат отново утре в 12 часа на същото място. Хората обясниха, че освен протест пред парламента, утре ще има и шествие до Министерски съвет. Трафикът в центъра на столицата се осъществява нормално. Засиленото полицейско присъствие остава.

Трябва да се спомене, че антиправителственият протест пред парламента блокира за няколко часа днес следобед движението по булевард „Цар Освободител“ в София. Протестът под наслов „Оставка, съд и смяна на системата“ бе организиран в социалните мрежи.

Движението по булеварда бе възстановено малко през 17 часа, след като демонстрантите взеха решение да се изтеглят в зона, която да не пречи на трафика.

Полицейското присъствие в центъра на столицата остава засилено.

Освен към управляващите, гневът на протестиращите е насочен и към медиите, които според тях са „продажни“. Телевизионни екипи бяха изблъскани от протестиращите зад полицейския кордон.

Между протестиращите и сградата на Народното събрание имаше плътен кордон от полицаи. Протестираха няколкостотин души, но постепенно редиците им оредяха.

Те настояват за оставка на правителството и промяна на модела на управление и предлагат страната да се управлява по швейцарския модел - с референдуми.

Протестната акция беше обявена в социалните мрежи като протест на българите от страната и чужбина.

„90 процента от българският народ живее под прага на бедността, в това число и аз. Пенсионерка съм и съвсем нормално е да се възмущавам от сегашното управление и да искам промяна“, каза една демонстрантка.

„Искам като всеки българин нещата да се променят. Нещата не са добре в момента“, заяви протестиращ мъж. „Даваме сигнал на всички хора, които искат да се промени нещо, да са тук, а не в къщи“, добави друг.

„За свободата се воюва. Който иска свобода, да дойде тука“, каза трети демонстрант.

По-рано през деня с викове „Оставка“ и под лозунга „Не на партийните мафии, корупция и концесии“ пред паметника на Цар Освободител пред Народното събрание се събраха стотици.

Речите започнаха още преди официално обявения старт на протеста от 12,00 часа. Той е с предварително обявена продължителност до 22,00 часа тази вечер.

Протестът бе подкрепен от над 34 000 български граждани, живеещи в чужбина, обединени от фейсбук групата „Против геноцида на Борисов и всички досегашни управляващи мафии“.

Една от водещите фигури на акцията е Емил Русанов - издател на „Будилник“ в Лондон, който обясни някои от исканията: „Пряко да се избират всички хора, които ще участват в администрацията на тази държава, както и да могат да се отзовават също, защото както си ги избрал, така и би трябвало да можеш да ги отзовеш“.

Планират се протести между 12 и 22 часа, които да продължат няколко дни, включително пред български посолства в чужбина.

За утре организаторите на демонстрациите готвят поход от парламента до Министерския съвет, а в сряда - протест и пред централата на ЕК в Брюксел. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24