Преглед на печата

„24 часа" представя доклад на Световната банка за разпределение на доходите в Европа и Централна Азия. В него се препоръчва да се въведе прогресивен данък и по-високо облагане на капитала и имуществото. В документа Световната банка предлага държавите да осигуряват минимален пакет срещу риск от бедност. В България от 14 на 32 долара се е увеличил дневният доход, необходим, за да не изпадне човек от средната класа, съобщава "24 часа". В доклада пише, още, че ние сме на втора позиция след държавите, в които гражданите настояват за по-голямо преразпределение на благата и вярват, че има неравенство. Пред нас е единствено Унгария. Същевременно, сме с най-високо увеличение на коефициента на разлика между бедни и богати.

Всички вестници коментират предложението на здравния министър за смяна на модела на здравно осигуряване, представен публично вчера.

"Най-после премахват монопола на Здравната каса" пише "Стандарт". Ананиев предложи два модела за реформа, допълва вестникът. Вицепремиерът Томислав Дончев е цитиран: "Поздравявам министър Ананиев за смелостта".

Според "Сега" здравната реформа на ГЕРБ ще удари най-бедните и най-болните. Пациентите ще доплащат лечението си, тъй като болниците сами ще определят цените си. Изданието припомня и коментар на Световната банка, че модел с много застрахователи струва по-скъпо заради по-голямата администрация.

"Монитор" пояснява още от предложението на здравния министър - без доплащане в болницата ще е само ако имате застраховка "здраве".

Според "Дума" властта узаконява доплащането за здраве. Клиничните пътеки остават, освен вноската към Здравната каса, ще има задължителна и допълнителна застрахова, подчертава опозиционният вестник.

"Новите камери на КАТ се оказаха катастрофа", това е водещото заглавие на "Труд".  Осем месеца след пускането им, за да засичат скоростта по пътищата, 28-те лазерни устройства не разчитат номерата на колите. Фабричната им настройка била да засичат до 130 км в час, което ги прави негодни за използването им по магистралите, където разрешената скорост е 140.

Народът е недоволен от калпавите пътища, пише "Земя". Изданието се позовава на проучване на "Галъп интернешънъл", което обобщава, че 87 на сто от българите са категорични, че качеството на пътищата у нас е много ниско. 82 процента от участвалите в допитването оценяват негативно сега действащия модел на споделена отговорност на институциите за пътната безопасност.

"Монитор" пише, че скоростта по магистрала "Тракия" може да стане по-висока, ако се вложат 80 милиона лева в ремонт. Сега ремонтират аутобана на отделни места, а догодина - изцяло.

БНБ охлажда кредитирането, информира "Труд". Това се налага поради ръста на заемите за домакинствата и с цел намаляване на рисковете за банковата система.

Вместо за блага, парите на данъкоплатците се харчат за власт, пише в коментар на вестник "Сега" в страницата "Наблюдател".

Неврокопският митрополит Серафим казва в интервю за "Телеграф": "Не остана неограбван храм в България". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24