Четирима обвинени за износ на онколекарства остават в ареста, прокуратурата дири още замесени в схемата

| обновено на 06.10.18 в 21:37

Специализираният наказателен съд остави в ареста четири от седемте лица, задържани в четвъртък за незаконен износ на онколекарства.

Това са соченият за ръководител на групата Милослав Пейков, Борислав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Гонсузов. Според съда има опасност те да извършат ново престъпление на свобода.

Лекарките Зора и Небесна Балджийски и фармацевтката Светлана Тюлекова ще са под домашен арест заради здравословни причини.

Решението на Спецсъда може да бъде обжалвано в 3-дневен срок.

Още вчера се разбра, че сред задържаните са двама лекари от частната столична онкоболница "Йоан Павел", фармацевт от болницата "Свети Мина" в Благоевград и посредник на фирма за износ.

На днешното съдебно заседание станаха известни подробности за обвиняемите.

Според обвинението Милослав Пейков се е срещал с лекари и медицински работници, от които е получавал лекарствата и е осигурявал търговията с тях. Задържаните двама лекари всъщност са майка и дъщеря - Небесна и Зора Балджийски. Дъщерята изписвала и изнасяла лекарствата, предоставяла ги е на съпруга си Борислав Сотиров, а той ги е предоставял на Милослав Пейков. Пейков се срещал и с фармацевтката на благоевградската болнична аптека, а тя - Светлана Тюлекова, е изписвала и заменяла лекарствата, отпускани с протоколи от лекарски комисии.

Пейков е задържан при приемане на белязаните лекарствени пет опаковки на Калоян Молалийски.

Прокуратурата поиска "задържане под стража" за всички, освен за доктор Зора Балджийска, която е с влошено здраве, с диабет и се лекува в болница в момента, освен това има и болно дете. За нея бе поискана мярка домашен арест.

За престъпленията, които се твърди, че са извършили седемте задържани, законът предвижда от 3 до 5 години лишаване от свобода, а за ръководителя на групата от 5 до 15 години.

Срещу Милослав Пейков са повдигнати и обвинения за притежание на марихуана и оръжие без разрешително.

Според защитата на задържаните няма ясно формулирано обвинение и нито доказателства, които да го подкрепят. Адвокат Емануил Йорданов, защитник на трима от обвинените, заяви, че "това е поредният пример, в който се вижда как прокуратурата решава, че първо трябва да задържи обвиняемите и след това да събира доказателства."

"За съжаление има съдии, които толерират тази практика и ако продължаваме така ще се доближим изцяло към румънския модел, където няма нужда от доказателства, просто днес трябва да се осъди министър, осъжда се министър. Утре трябва да се осъди кмет, осъжда се кмет", каза Йорданов.

Прокурор Манолова отговори задочно, че са събрани достатъчно доказателства за дейността на престъпната група.

"Заедно с ГДБОП ще положим максимални усилия, за да достигнем до други лица, които са работили по същата схема и са злоупотребявали с такива лекарства", допълни Манолова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Задържаха седем души за злоупотреби с лекарства за онкоболни при проверки в болници в София и в Благоевград

Двама лекари от частната столична онкоболница "Йоан Павел", фармацевт от болницата "Свети Мина" в Благоевград, посредник на фирма за износ на медикаменти и още трима души са търгували с лекарства за онкоболни в   продължение най-малко..

обновено на 05.10.18 в 20:06
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят,..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от..

обновено на 17.12.18 в 09:24