Македонският парламент прие конституционните поправки за промяна на името на страната

| обновено на 20.10.18 в 08:36
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Македонският парламент прие поправки в конституцията, за да може страната да промени името си на Република Северна Македония, предадоха световните агенции. Поправките бяха одобрени с необходимото квалифицирано мнозинство от две трети - 80 от общо 120 депутати; 39 техни колеги гласуваха против. 8 от подкрепилите промените са от опозицията.

Процесът на промяна на името на страната на Република Северна Македония трябва да започне официално в срок от две седмици.

Промяната на името на бившата югославска република беше договорена с Гърция в Преспанския договор от юни. Тя може да отблокира пътя на страната към НАТО и Европейския съюз.

Това развитие стана възможно, след като няколко депутати от националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ се отклониха от нейната линия и подкрепиха конституционните поправки, отбелязва ДПА. Останалите им колеги от групата на ВМРО-ДПМНЕ - най-голямата в парламента на Република Македония - бойкотираха гласуването.

Заседанието на парламента беше забавено с над 10 часа, посочва АП. Ако македонският премиер социалдемократ Зоран Заев не беше успял да си осигури подкрепата на депутати от националистическата опозиция, в страната щяха да бъдат свикани предсрочни избори, допълва агенцията.

Сега процесът на промяна на името на страната на Република Северна Македония трябва да започне официално в срок от две седмици.

СнимкаДнес е исторически ден за Македония, подчерта пред журналисти македонският премиер Зоран Заев. Това стана по време на първото му изявление, след като парламентът в Скопие прие поправки в конституцията.

"Македония ще стане част от европейското семейство. Нашите мечти и визията ни за по-добър живот ще станат реалност. Ще влезем в двете най-мощни организации в света - като пълноправен член, като независима и горда страна. С това историческо решение нашето присъединяване към НАТО, което вече е в ход, ще продължи с по-бързи темпове и с ясен изход, а следващата година вече ще започне процесът по влизане в ЕС. Това е исторически момент!", подчерта Зоран Заев.

Македонският премиер специално благодари и на депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които въпреки натиска от страна на партията, гласуваха "за" промените, предаде още македонският "Канал 5".

Християн Мицкоски - лидер на ВМРО-ДПМНЕЛидерът на македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви, че от формацията са изключени депутатите, гласували "за" промените в конституцията на страната на снощното заседание на парламента в Скопие.

Пред медиите Мицкоски коментира решението на народните представители и съобщи решението, което е било взето на извънредно заседание на партийното ръководство на  ВМРО-ДПМНЕ: 

"Днес в Република Македония се случи тъжен ден! Черен петък! Най-черният петък в демокрацията на съвременна независима Република Македония. Волята на мнозинството от гражданите, потвърдена на референдум, че са против договора в Гърция, беше погазена от 2/3 от депутатите в събранието, но и от 8 депутати от опозицията, които тръгнаха против волята на гражданите", заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Атина приветства одобряването на промяната на името на Република Македония от парламента в Скопие, предаде Ройтерс.
"Поздравления на моя приятел Зоран Заев! Вотът тази вечер е голяма крачка към нашия общ успех. Много важна крачка към мирно и проспериращо бъдеще за нашите народи!", написа гръцкият премиер Алексис Ципрас на английски език в "Туитър", където председателят на Европейския съвет Доналд Туск определи резултата от гласуването в македонския парламент като "огромна крачка към заемането на полагащото ви се място в евроатлантическата общност", предаде ДПА.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан поздрави Македония с приемането на конституционните поправки. "Очаквам свободният избор на депутатите да бъде уважен, особено на онези, които минаха пътеката вчера. Трябва ни държавническо отношение, а не партийни игри”, написа Хан на страницата си в "Туитър".

Също в "Туитър" поздравления отправи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като добави: "Сега правителствените и политическите лидери трябва да завършат националните процедури съгласно договора за името и да осъществят историческата възможност за влизането на страната в НАТО”.

"Честит рожден ден на Република Северна Македония", написа албанският премиер Еди Рама в Туитър, цитиран от телевизия Алсат." Нова врата на бъдещето се отвори днес за двата наши народа в Република Северна Македония”, посочи той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24