Туск: В интерес на Европа е да преразгледа всички подробности около убийството на Хашоги

САЩ анулират визите на саудитците, замесени в убийството на Хашоги

| обновено на 24.10.18 в 11:21
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че е в интерес на Европа да преразгледа всички подробности около убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги. В изявление пред Европейския парламент в Страсбург той бе категоричен:
 

"Това е толкова ужасно престъпление, че дори най-малката следа на лицемерие би била срам за нас. Не е моя работа да казвам кой чии интереси иска да прикрие в този случай. Но знам едно – единственият интерес на Европа е да се преразгледат всички подробности по него, независимо кой стои зад това. Като познавам вашата чувствителност и решимост, вярвам, че няма да позволите Европа, страните-членки или институциите да бъдат замесени в каквато и да било двойна игра."

Междувременно върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и външните министри на държавите от Г-7 призоваха Саудитска Арабия заедно с Турция да проведе най-щателно разследване на убийството и да потърси отговорност от всички виновни за това престъпление.

По-рано стана ясно, че САЩ са започнали процедура по анулиране на визите на саудитците, замесени в убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул в началото на месеца. По думите на държавния секретар Майк Помпейо това няма да е последното ответно действие от страна на Съединените щати.

„Установихме някои от отговорните лица, включително тези в разузнавателните служби, в кралския двор, в министерството на външните работи и в други саудитски министерства, за които подозираме, че са замесени в смъртта на г-н Хашоги. Съединените щати категорично не толерират подобна жестокост, за да се заглуши г-н Хашоги. Продължаваме да поддържаме солидно партньорство със Саудитска Арабия, макар нито президентът, нито аз, да сме щастливи с тази ситуация".

Президентът Тръмп каза, че саудитската операция, в която е убит журналистът Хашоги, е „един от най-лошите случаи на прикривани действия в историята“ и очаква пълен доклад по случая в близко време.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24