Статуята на трите лъжи

БНР Новини
Снимка: Wikipedia.org

Когато през 1884 година в колежа в Харвард решават да направят бронзова статуя на младия свещеник Джон Харвард, почитан като основател на колежа, никой не подозира, че скоро тази статуя ще стане известна като „статуята на трите лъжи“…
Тя изобразява млад мъж, който замислено гледа към залеза. Облечен е в риза, три-четвърти панталони и наметка по модата от средата на 17 век. Младият мъж седи на обикновен стол, под който има купчинка книги, с едната ръка придържа отворена книга на коляното си, а другата е отпусната върху подлакътника на стола. Статуята е съвсем почерняла от времето, но носът на едната й обувка е излъскан до блясък. Обяснението е съвсем просто – студентите вярват, че ако потъркат обувката преди изпит, ще го вземат по-лесно, а туристите мислят, че докосването до носа на обувката ще им донесе късмет.
Но кои са „трите лъжи“? Първата е свързана с името. Скулптурата наистина е посветена на младия свещеник Джон Харвард, починал едва на 30 години. На смъртния си одър той завещал на новооснования колеж 780 британски лири (огромна сума по онова време, като се има предвид, че колежът бил основан само с 400 лири!) и 400 от своите книги на библиотеката на колежа . За благодарност, управата на висшето училище го преименувала от „Колеж Кеймбридж“ на „Колеж Харвард“. Така, че колежът вече съществувал, но под друго име.  И Джон Харвард е негов дарител, а не основател. И още: когато през 1883 година  било решено да се постави паметник на Джон Харвард, никой вече не помнел как е изглеждал той, защото не били запазени и негови изображения. Затова скулпторът Даниел Френч използвал за модел харвардския студент Шърман Хоар, пряк потомък на първите английски заселници по тези места. С една дума, лицето на статуята е лицето на Шърман Хоар, а не на Джон Харвард.

Слушайте „История на изкуството за деца“ на 8 ноември, четвъртък от 17 ч. по програма „Христо Ботев“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Коледна приказка в Детското.БНР

Какво да Ви разкажем десет дни преди Коледа, освен коледна приказка! Тя ще бъде специална, защото главни герои в нея са малките помощници на Дядо Коледа – децата. Както във всички приказки, и в тази ще има добри и лоши герои, а също и съкровища. На места ще е малко тъжна, но нали затова са помощниците – за да я променят, така че в нея да има повече..

публикувано на 15.12.18 в 09:05
Юлия Спиридонова-Юлка с новата коледна книжка

Юлия Спиридонова-Юлка: Малките читатели са добри деца и агентите на Дядо Коледа знаят това

В най-новата си книга любимата детска писателка Юлия Спиридонова-Юлка представя съвременна коледна приказка - весела и познавателна, една пакостлива, забавна и сърдечна история, в която се случват чудеса. Кога да бъде издадена „Боби и тайните агенти на Дядо Коледа“ (ИК„Кръгозор“) и кога да бъде предложена на малките читатели (и слушатели),..

публикувано на 12.12.18 в 10:43
Весела Фламбурари

Коледните приказки на Весела Фламбурари

В „Ранобудно петленце“, в седмицата от 10 до 14 декември, ще имате удоволствието да слушате приказки от Весела Фламбурари! Дали подготвихте коледните си картички за близки и приятели? А писмата до Дядо Коледа? В понеделник, на 10 декември , се събудете с приказката на Весела Фламбурари „Коледната картичка“. Какви ли врати отключват златните ключове?..

публикувано на 08.12.18 в 10:50
Янг Лин, герой от романа „Водният предел“

Храбрите крадци

Един от най-известните и изучавани китайски романи, „Водният предел“, написан през 14 век, става вдъхновение за много комикси, филми, снимани в Хонг Конг, за японски и китайски анимационни и игрални сериали, като например Ю-Ги-О. У нас той е познат и като игра на карти, но всъщност и анимационният сериал и играта на карти се раждат от прочут комикс със..

публикувано на 05.12.18 в 09:15

Космонавт - една от най-мечтаните професии

И тази седмица провокирахме малките ни събеседници в "Радиолексикон". Говорихме с тях за всякакви космически щуротиии нови изобретения, с които са стигнем до звездите. Научихме с какво се хранят хората в КОСМОСА и как си готвят храната. Разбрахме също, че професията космонавт е една от най-мечтаните. Вече дори и полицаите не са толкова важни..

обновено на 03.12.18 в 10:55

Приказки и истории от любими автори

Ето какво сме Ви подготвили в „Ранобудно петленце“ , в седмицата от 3 до 7 декември , 2018 година! „Дядовата ръкавичка“ от Елин Пелин можете да слушате в понеделник, на 3 декември . Във вторник, на 4 декември , се събудете с историята „Домашният лек на мама Муминка“, на финландската писателка Туве Янсон, която всъщност пише на шведски. Тя ще ви..

публикувано на 02.12.18 в 08:30
Вокална група „Радиодеца” в Първо студио на БНР.

Музика и съвременно изкуство в Детското.БНР

Тази неделя, на 2 декември, се пригответе да Ви запознаем с един композитор. Неговото име е Вячеслав Кушев. Той е автор на стотици песни – детски и не само. Поводът да гостува в студиото на Детското.БНР е новият му албум с детска музика „Искам да зная“, песни от който ще слушаме в неделната сутрин. Ще отидем и в Софийския арсенал – музей за..

публикувано на 30.11.18 в 08:20