История на изкуството за деца

събота
от 7.45 до 8.00 часа

Всички ние „поназнайваме” по нещо от световната история на изкуството – кой повече, кой по-малко. Имена на творци, паметници на културата, антични храмове, шедьоври на древни цивилизации – най-често познанията ни са откъслечни и приблизително поставени във времето и пространството. Можем да изброим по няколко древногръцки философа, пет-шест имена на италиански художници, свързани с Ренесанса, най-известните европейски писатели и композитори …Познанията ни се формират с години, обикновено на базата на личен житейски опит.
Да се питаме дали децата получават някакво образование в тази област днес в училище, пък било и начално, е просто реторичен въпрос. Учи се история, но събития, случващи се едновременно в различни точки на света, почти никога не се представят във взаимната им връзка, развитието на една или друга цивилизация сякаш се случва напълно изолирано от останалите. Съвременните исторически открития, които напоследък набират все по-сериозна скорост, просто нямат шанс да „влязат” в днешните учебници.
В „История на изкуството за деца” представяме най-важните и интересни факти, свързани със световната история на изкуството, заедно с основната мрежа от идеи и понятия, необходими за разбирането му. Десетминутните серии са във формата на особен „радиофилм”, който се „случва” пред очите на слушателите.

Посетете сайта на Детското.БНР

Публикации

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема..

публикувано на 06.02.19 в 11:35

Сарсуела

Сарсуела се заражда в Испания през 17 век. Това е жанр, близък до оперетета, но с повече балет и характерните испански танци. Актьорите разиграват история на сцената, но я и разказват с пеене и декламиране. Има два основни вида: едните са едноактни и в тях..

публикувано на 30.01.19 в 08:25
Китайски дракон

Драконово яйце

Драконовото яйце е камък, който спокойно можем да определим като вълшебен. Може да бъде намерен в околностите на град Квинтян в източната китайска провинция Джъдзян. Обикновено е кръгъл, не много голям, грапав, много тъмно червен, почти черен, но в средата..

публикувано на 23.01.19 в 08:20

Дървеният човек от Толедо

През 1534 г. испанският кралски часовникар Хуанело Ториано (чието истинско име всъщност е Джовани Ториани) създава в двореца на Карл Първи механична дървена кукла, изобразяваща свети Диего. Куклата е направена, по случай оздравяването на младия..

публикувано на 16.01.19 в 08:25
Традиционен метод на свирене на никлехарпата е с лък и клавиши.

Какво е никлехарпа

Представете си, че музикалните инструменти са живи и също като хората, могат да се харесват помежду си и да се женят. Е, ако се оженят пианото и цигулката, как би изглеждало тяхното дете? Май ще ни трябва доста въображение, за да си представим отговора. Но..

публикувано на 10.01.19 в 09:30

Истории от Делфт

„Нидерландия е създадена в Делфт!“. Тези думи се превръщат в официално мото на южнохоландския град, когато през 1581 година крал Вилхелм Първи поставя подписа си под Декларацията за независимост на нидерландските провинции и обявява град Делфт за столица на..

публикувано на 03.01.19 в 09:05
Кралица Маргарита Наварска

Кралицата-поетеса

Кралицата на Навара и сестра на френския крал  Франсоа I  Ангулем, Маргарита Наварска  е една от първите жени-писатели във Франция. През 1531 г. написва поемата „Огледало на грешната душа“  и предава оригинала на произведението на английската кралица Ан..

публикувано на 26.12.18 в 08:20
сюйхуа - китайска живопис с игла

Живопис с игла

Древното изкуство да се бродира с копринени конци върху коприна се появява в Китай. Някога то е било привилегия и задължение на жените от аристократичното общество и е изисквало истинско майсторство, усет за изящество и огромно търпение. Колкото е по-тънка..

публикувано на 19.12.18 в 12:59
Крал Джунджонг

Камъкът с полата

Средата на 16-ти век в земите на днешна Корея. Крал  Джунджонг тъкмо се е оженил за своята любима, кралица Дангьонг. Неговите съветници и високопоставени привърженици обаче не одобряват женитбата, защото бащата на кралицата е бил против възкачването на..

публикувано на 12.12.18 в 08:20