Британското правителство одобри проекта за споразумение с Европейския съюз за Брекзит

| обновено на 14.11.18 в 23:52
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След повече от 5-часово драматично заседание тази вечер британското правителство одобри проекта за споразумение с Европейския съюз за Брекзит. Решението е колективно, което означава, че не всички министри са изразили подкрепа. Въпреки положителния изход от заседанието бъдещето на премиера Тереза Мей продължава да е несигурно, а са възможни и нови оставки.

Тереза Мей лично обяви колективното решение на кабинета, което, по нейните думи, е изцяло в интерес на Обединеното кралство. "Това решение защитава нашите работни места и нашия съюз", допълни тя.

Последваха обаче гневни реакции най-вече от страна на евроскептиците. Джейкъб Рийс-Мог обяви, че няма да гласува в парламента „прогнилата сделка“, както се изрази.

Първата реакция на новината дойде от северноирландската Демократична юнионистка партия. Нейният говорител Сами Уилсън заяви, че това е лоша сделка и не разбира защо премиерът иска да продаде в Камарата на общините сделка, която обвързва страната в митническия съюз. Очаква се лидерът на партията Арлийн Фостър да се срещне с Тереза Мей още тази вечер.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън също нарече сделката лоша.

Найджъл Фарадж призова всеки министър, който е "истински брекзитиър", да подаде оставка.

По-късно стана ясно, че от 29-те министри, присъствали на заседанието, 11 не са подкрепили проектоспоразумението. 

Политическите наблюдатели очакват да има нови оставки, като първото споменавано име е това на министъра на трудовата заетост и пенсиите Естър Маквей. В същото време постъпиха сигнали, че депутати от Консервативната партия са започнали да пращат писма в така наречения „Комитет 1922“, за задействане на процедура по внасяне на вот на недоверие в премиера още утре. Необходимата бройка писма за задействане на процедурата е 48.

Депутатът от Консервативната партия Конър Бърнс бе цитиран да казва, че досега винаги се е смятало, че е нужна смяна на политиката на премиера, а на не на самия премиер, но след като се стига до момент, в който премиерът не иска да смени политика си, не остава нищо друго освен да бъде сменен премиера. Дипломатически източник съобщи междувременно, че министърът за Брекзит Доминик Рааб няма да пътува за Брюксел тази вечер.

Република Ирландия е съгласна с проектоспоразумението за Брекзит. Това, според агенция Ройтерс, е казал ирландският представител по време на заседанието на на 27-те посланици в Брюксел тази вечер.

В хода на преговорите, които доведоха до споразумението, Дъблин настояваше за гаранции, че няма да се стигне до възстановяване на проверките по границата с британската провинция Северна Ирландия.

Ройтерс съобщи, че Еврокомисията вече е публикувала проекта на споразумение, чийто обем е 585 страници. В текста се казва, че ЕС и Обединеното кралство ще имат взаимен достъп до пазарите си на принципа на равнопоставеността. А в политическата декларация за отношенията след Брекзит се посочва, че трябва да има нулеви мита за всички търгувани стоки. Преходният период след Брекзит може да бъде удължен след края на 2020 година. След него ЕС и Обединеното кралство ще имат обща митническа територия като Северна Ирландия ще остане в нея заедно с Великобритания.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24