„Таласъмски истории” – вълшебната приказка-игра, която завладява малки и големи

БНР Новини

Децата обичат да четат. Обичат и да играят. А има ли нещо по-интересно от това да изиграеш любимата си книга? Преди няколко години на българския пазар се появява първата по рода си приказка-игра „Голямото приключение на малкото таласъмче”, а днес е факт и настолната игра за цялото семейство „Таласъмски истории” на основата на тази книга. Те са дело на Никола Райков, автор и създател на истории, в които децата сами избират какво да направят главните герои, как да се развият събитията, да изберат варианти на действието и да стигнат до различни финали.

За разлика от много други, „Таласъмски истории“ не е състезателна игра. За да достигнат до успешен край, играчите трябва да се научат да си помагат и да работят в екип.

Мая Бочева и Никола Райков
В основата си „Таласъмски истории“ е кооперативна игра, т. е., опитва се да научи децата да преодоляват собственото си его, да действат заедно за постигане на общата цел – обяснява Никола Райков. Това е важно, защото живеем в свят, който е твърде конкурентен. Много детски книги, филми и игри са изпълнени с отрицателни герои и негативи. А тази игра търси баланс и показва, че е възможно да има интересна история и без да има противоборство в нея.

Правилата са прости. Таласъмчетата трябва да преодолеят препятствията по пътя и да стигнат до финала за определен брой ходове. Всички играчи хвърлят зарчетата си едновременно, обсъждат ситуацията и могат да разменят числата, които са им се паднали, за да помогнат на изоставащ играч, да избегнат заложените капани или да се сдобият с таласъмски предмети. Играта се смята за успешно завършена, само ако до финала са успели да стигнат всичките играчи. В противен случай играта губят всички.

Снимка

Нестандартно изглежда и игралният борд, който е изработен като пъзел.

До това решение се стигна съвсем случайно. В един момент се оказа, че бордът е твърде голям, и единственият начин да го съберем в кутията, беше да го направим на повечко парчета като пъзел – разказва за иновативната идея Никола Райков. – И всъщност така се получи много приятно, много игрово като решение. Преди да започнат самата игра, децата трябва първо да сглобят игралния борд. Това е една мини-игра, преди същинската игра.

Снимка

Вълшебно красивите илюстрации са нарисувани от талантливата Мая Бочева, която не за първи път работи с Никола Райков. Имаше ли сериозни предизвикателства този път?
На първо място – форматът. Играта е огромна. За да може да се сглоби един такъв голям проект, трябваше да го рисувам на множество части – споделя Мая Бочева. – Оттам нататък удоволствието беше невъобразимо, защото имаше голямо разнообразие в самата игра и ми позволяваше да развихря въображението си. На второ място е неизвестното. Аз знам някаква основна история, но нямам никаква представа как протича самата игра. Така че и аз самата с нетърпение чакам изненадата. С Никола Райков се работи с голяма лекота, защото е много взискателен и има точно виждане за определени неща и герои, но и ме оставя да рисувам спокойно, да си измислям и харесва това, което правя.

Снимка

Първите тестове на играта „Таласъмски истории” минават много успешно.

Със сина ми и съпругата ми изпробвахме прототипа още в различните форми на създаване на играта. Това беше нужно, за да се изгладят, ако има, някакви проблеми. Играли сме и с приятелите на сина ми. За моя голяма радост, играта много им хареса, дори като дойдоха на следващия ден, първият им въпрос беше дали ще играем пак. Така че съм много доволен от това, как минаха първите тестове – казва Никола Райков и напомня, че целта на една игра не е да спечелиш, а да се забавляваш! 

Снимки: личен архив

Още от категорията

Коледна приказка в Детското.БНР

Какво да Ви разкажем десет дни преди Коледа, освен коледна приказка! Тя ще бъде специална, защото главни герои в нея са малките помощници на Дядо Коледа – децата. Както във всички приказки, и в тази ще има добри и лоши герои, а също и съкровища. На места ще е малко тъжна, но нали затова са помощниците – за да я променят, така че в нея да има повече..

публикувано на 15.12.18 в 09:05
Юлия Спиридонова-Юлка с новата коледна книжка

Юлия Спиридонова-Юлка: Малките читатели са добри деца и агентите на Дядо Коледа знаят това

В най-новата си книга любимата детска писателка Юлия Спиридонова-Юлка представя съвременна коледна приказка - весела и познавателна, една пакостлива, забавна и сърдечна история, в която се случват чудеса. Кога да бъде издадена „Боби и тайните агенти на Дядо Коледа“ (ИК„Кръгозор“) и кога да бъде предложена на малките читатели (и слушатели),..

публикувано на 12.12.18 в 10:43
Весела Фламбурари

Коледните приказки на Весела Фламбурари

В „Ранобудно петленце“, в седмицата от 10 до 14 декември, ще имате удоволствието да слушате приказки от Весела Фламбурари! Дали подготвихте коледните си картички за близки и приятели? А писмата до Дядо Коледа? В понеделник, на 10 декември , се събудете с приказката на Весела Фламбурари „Коледната картичка“. Какви ли врати отключват златните ключове?..

публикувано на 08.12.18 в 10:50
Янг Лин, герой от романа „Водният предел“

Храбрите крадци

Един от най-известните и изучавани китайски романи, „Водният предел“, написан през 14 век, става вдъхновение за много комикси, филми, снимани в Хонг Конг, за японски и китайски анимационни и игрални сериали, като например Ю-Ги-О. У нас той е познат и като игра на карти, но всъщност и анимационният сериал и играта на карти се раждат от прочут комикс със..

публикувано на 05.12.18 в 09:15

Космонавт - една от най-мечтаните професии

И тази седмица провокирахме малките ни събеседници в "Радиолексикон". Говорихме с тях за всякакви космически щуротиии нови изобретения, с които са стигнем до звездите. Научихме с какво се хранят хората в КОСМОСА и как си готвят храната. Разбрахме също, че професията космонавт е една от най-мечтаните. Вече дори и полицаите не са толкова важни..

обновено на 03.12.18 в 10:55

Приказки и истории от любими автори

Ето какво сме Ви подготвили в „Ранобудно петленце“ , в седмицата от 3 до 7 декември , 2018 година! „Дядовата ръкавичка“ от Елин Пелин можете да слушате в понеделник, на 3 декември . Във вторник, на 4 декември , се събудете с историята „Домашният лек на мама Муминка“, на финландската писателка Туве Янсон, която всъщност пише на шведски. Тя ще ви..

публикувано на 02.12.18 в 08:30
Вокална група „Радиодеца” в Първо студио на БНР.

Музика и съвременно изкуство в Детското.БНР

Тази неделя, на 2 декември, се пригответе да Ви запознаем с един композитор. Неговото име е Вячеслав Кушев. Той е автор на стотици песни – детски и не само. Поводът да гостува в студиото на Детското.БНР е новият му албум с детска музика „Искам да зная“, песни от който ще слушаме в неделната сутрин. Ще отидем и в Софийския арсенал – музей за..

публикувано на 30.11.18 в 08:20