Пиер Московиси призова за "допълнителни усилия" от управляващите в Рим относно италианския бюджет

Пиер Московиси
Снимка: БГНЕС

Правителството на Италия е на прав път, тъй като работи по новите бюджетни параметри, но трябва да полижи "допълнителни усилия", заяви в петък еврокомисарят Пиер Московиси пред France Inter radio, цитиран от агенция Ройтерс.

"Ние сме на верния път, но трябва да продължаваме да постигаме напредък", посочи той и допълни: "Заявих на моите италиански приятели: ще разполагат с всичко, което позволява европейския пакт за стабилност и ще разполагате с гъвкавостта, която той ви предоставя".

"Но те трябва да си дават сметка, че има едно нещо, което не мога да направя, и това е да пренебрегвам правилата. Това означава, че италианските власти трябва да положат допълнителни усилия", отбеляза Московиси пред френското радио.

Преди време Европейската комисия отхвърли прекалено експанзивния бюджет на Италия и призова Рим да направи промени (да намали заложения в проектобюджета за 2019-а година бюджетен дефицит в размер на 2,4% от БВП), за да предотврати наказателната процедура при прекомерен дефицит, която е съпроводена с налагането на солидни глоби.

Междувременно италианският вицепремиер Матело Салвини беше цитиран да казва, че в четвъртък (7-и декември) правителството ще направи своята окончателна оценка за разходната част, съдържаща се в бюджета за догодина.

Италианският вестник Il Sole пък съобщи, че премиерът на страната Джузепе Конте работи върху план, целящ намаляване на бюджетния дефицит за 2019-а година от 2,4% от БВП към нива между 1,9% и 2,0%. Преди бюджетната си презентация пред европейската администрация в Брюксел, италианският премиер също така е посочил, че ще настоява и за по-ниски бюджетни дефицити за 2020-а и 2021-а година.

По-късно днес той ще се срещне с лидерите на партията Лига и на движението "Пет звезди" - вицепремиерите Матео Салвини и Луиджи Ди Майо, в опит да бъдат преодолени споровете между тримата управляващи по отношение на възможното намаляване на дефицита за догодина. Трябва да се има предвид, че и двата вицепремиера не са съгласни с Джузепе Конте, когато става дума за свиване на бюджетния дефицит към нива под 2% от брутния вътрешен продукт.

Местни медии също така съобщават, че италианският икономически министър Джовани Триа вероятно ще подаде оставка преди края на годината, поради несъгласие с водените от Конте преговори. Джовани Триа също пред дни, че откакто министър-председателят е поел бюджетните преговори, той се чувства като "парализиран".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Управителят на фирмата-представител на

Христо Гълбачев: Най-важното е да не пострада имиджът на България като туристическа дестинация

Близо 6 хиляди туристи на фалиралия туроператор "Томас Кук" продължават почивката си у нас. Това са граждани на Германия, Полша, скандинавските страни, Белгия и Франция. Да не се притискат туристи да заплащат повторно за услуга, за която вече са заплатили, апелира управителят на фирмата-представител на "Томас Кук" в България Христо Гълбачев. Той..

публикувано на 25.09.19 в 17:36
Полина Карастоянова

Националният борд по туризъм ще съдейства на туроператорите след фалита на "Томас Кук"

Проблемът наистина е сериозен. Така коментира последствията от фалита на британската фирма "Томас Кук" Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. "Томас Кук" е сред структороопределящите туроператори, с които българският туристически бизнес работи. Ще има своето отражение както пряко върху колегите хотелиери,..

публикувано на 24.09.19 в 12:55

Веселин Налбантов: Министерството на туризма да предприеме действия след фалита на "Томас Кук"

Министърът на туризма Николина Ангелкова свиква среща с представители на хотелиери, туроператори, с представители на посолството на Великобритания у нас във връзка с обявения фалит на британския туроператор "Томас Кук". Веселин Налбантов, член на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, от осем години не работи с фалиралия..

публикувано на 24.09.19 в 12:40

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Над 162 600 клиенти използват безплатните sms услуги на ЧЕЗ електро

Над 162 600 клиенти имат активна регистрация за безплатните sms услуги, предоставяни от „ЧЕЗ Електро България“ АД – известие преди прекъсване на електрозахранването и проверка на сметката. През изминалата 2018 година Дружеството изпрати близо 282 000 кратки съобщения, от които около 4% са за проверка на сметка, а с останалите 96% Дружеството е..

публикувано на 07.01.19 в 12:36
На 21 февруари в Sofia Event Center за пета година ще се проведе форумът за иновации - Innovation Explorer 2019 г.

Трите императива на иновациите: наука, щастие, амбиция

Какво ще стане, ако в една зала влязат топ-шпионинът на ЦРУ, Робърт Беър, илюзионистът, Butzi, награждаваният лекар и хуманист от Мериленд, Стивън Томас, креативният директор на BBC, Дан Рамсден, дизайнерката Мену Сингхот Станфорд? Ще започне петото издание на международния форум за иновации Innovation Explorer. Сред лекторите са и..

публикувано на 03.01.19 в 07:15

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45