България е сред страните, отчели най-силно увеличение на транспортираните по въздух пътници

Рекорден брой от над 1 милиард на самолетните пасажери в ЕС през 2017 година

Ръст на пътниците на летище София с цели 30,5% до близо 6,5 милиона

Снимка: БТА

През 2017-а година броят на транспортираните по въздух пътници в ЕС е надминал 1 милиард, като България е сред страните, отчели най-солиден ръст на превозваните по въздуха пасажери, а преминалите през летище "София" пътници са нараснали с над 30%, показват данни на Европейската статистика.

През миналата година в рамките на Европейския съюз са пътували по въздух 1,043 милиарда пътници, което е със 70,5 милиона (или със 7%) повече в сравнение с 2016-а година и с цели 39% над техния брой през 2009-а година. Евростат отбелязва, че през този период въздушният пътнически транспорт в ЕС се увеличавал постоянно.

Транспортираните по въздух в рамките на ЕС през 2017-а година представлява почти половината (47%) от общия въздушен пътнически транспорт в съюза, извън Европейския съюз - над една трета (36%), докато националният въздухоплавателен транспорт е бил под една четвърт от общия брой на пътувалите по въздух пасажери (или 17%).

Най-голям брой пътници през миналата година е отчетен в Обединеното кралство (265 милиона пътници), следвано от Германия (212 млн.), Испания (210 млн.), Франция (154 млн.) и Италия (144 млн.). Според Евростат е отчетено повишение на броя на пасажерите във всички страни - членки на ЕС.

В същото време най-силен ръст спрямо година по-рано на броя на транспортираните по въздух пътници е отчетен в Словения (повишение с 20%), следвана от България, Люксембург, Естония и Чехия (повишения с по 19%) и Румъния, Хърватия и Малта (с 18%).

Според данните на Евростат общият брой на транспортираните по въздух пътници в България е достигнал през 2017-а година 11,093 милиона (повишение с 19% спрямо 2016-а), като едва 280 хиляди от тях са били превозвани само в рамките на нашата страна, 8,508 милиона - в рамките на ЕС и 2,304 милиона извън рамите на Съюза.

Европейската официална статистика представи и данни, според които най-натоварено и през 2017-а година е било лондонското летище "Хийтроу" с близо 78 милиона пътници, преминали през него (повишение с 3% спрямо 2016-а година), следвано от парижкото летище "Шарл де Гол" (69 милиона и повишение с 5%), летище на Амстердам - "Схипхол" (68 милиона пътници и увеличение с 8%), немското летище Франкфурт на Майн (64 милиона и повишение с 6%) и мадридското летище "Барахас" (52 млн. броя пътници и повишение с 6% спрямо година по-рано).

Въпреки че през българското основно летище "София" през 2017-а година са преминали по-скромните на пръв поглед 6,478 млн. броя пътници, което му отрежда 63-та позиция в рамките на ЕС, това представлява ръст с цели 30,5% спрямо година по-рано. По този показател летище "София" е лидер в рамките на ЕС, като на второ място е летището на Варшава "Фредерик Шопен", което е обслужило през миналата година 15,757 млн. пътници, но това представлява увеличение с "едва" 22,7% спрямо 2016-а година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Управителят на фирмата-представител на

Христо Гълбачев: Най-важното е да не пострада имиджът на България като туристическа дестинация

Близо 6 хиляди туристи на фалиралия туроператор "Томас Кук" продължават почивката си у нас. Това са граждани на Германия, Полша, скандинавските страни, Белгия и Франция. Да не се притискат туристи да заплащат повторно за услуга, за която вече са заплатили, апелира управителят на фирмата-представител на "Томас Кук" в България Христо Гълбачев. Той..

публикувано на 25.09.19 в 17:36
Полина Карастоянова

Националният борд по туризъм ще съдейства на туроператорите след фалита на "Томас Кук"

Проблемът наистина е сериозен. Така коментира последствията от фалита на британската фирма "Томас Кук" Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. "Томас Кук" е сред структороопределящите туроператори, с които българският туристически бизнес работи. Ще има своето отражение както пряко върху колегите хотелиери,..

публикувано на 24.09.19 в 12:55

Веселин Налбантов: Министерството на туризма да предприеме действия след фалита на "Томас Кук"

Министърът на туризма Николина Ангелкова свиква среща с представители на хотелиери, туроператори, с представители на посолството на Великобритания у нас във връзка с обявения фалит на британския туроператор "Томас Кук". Веселин Налбантов, член на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, от осем години не работи с фалиралия..

публикувано на 24.09.19 в 12:40

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Над 162 600 клиенти използват безплатните sms услуги на ЧЕЗ електро

Над 162 600 клиенти имат активна регистрация за безплатните sms услуги, предоставяни от „ЧЕЗ Електро България“ АД – известие преди прекъсване на електрозахранването и проверка на сметката. През изминалата 2018 година Дружеството изпрати близо 282 000 кратки съобщения, от които около 4% са за проверка на сметка, а с останалите 96% Дружеството е..

публикувано на 07.01.19 в 12:36
На 21 февруари в Sofia Event Center за пета година ще се проведе форумът за иновации - Innovation Explorer 2019 г.

Трите императива на иновациите: наука, щастие, амбиция

Какво ще стане, ако в една зала влязат топ-шпионинът на ЦРУ, Робърт Беър, илюзионистът, Butzi, награждаваният лекар и хуманист от Мериленд, Стивън Томас, креативният директор на BBC, Дан Рамсден, дизайнерката Мену Сингхот Станфорд? Ще започне петото издание на международния форум за иновации Innovation Explorer. Сред лекторите са и..

публикувано на 03.01.19 в 07:15

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45