Нов спад на петролните цени, след като ОПЕК отложи решението за добивите за петък

Петролните фючърси подновиха рязкото си поевтиняване след новината, че ОПЕК са отложили решението си нивата на добив за петък, когато ще се проведе среща във формата "ОПЕК+" (членовете на картела и техните съюзници, включително Русия).

Отлагането на решението сякаш подкрепи опасенията на инвеститорите, че намаляването на петролното производство ще бъде по-малко от очакваното. По-рано днес петролните фючърси се сринаха с близо 5% след изявление на енергийния министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих преди началото на срещата на ОПЕК, че ще бъде договорено намаляване на петролното производство с 1 млн. барела на ден, докато инвеститорите на петролните пазари се надяваха на съкращаване на добивите с до 1,4 млн. барела.

Според него намаляване на производството от страна на "ОПЕК +" (включващ както членовете на картела, така и съюзници като Русия) с 1 млн. барела дневно би било достатъчно, за да се стабилизира петролният пазар. Халид ал-Фалих обаче отново настоя, че няма да бъде постигнато споразумение, ако всички членове на ОПЕК и тези от формата "ОПЕК +" не са съгласни с подобно съкращаване на добивите.

                                                                                          Графика на петрол Брент (на седмична база)

Снимка

"Ако сега някоя държава откаже да намали производството си, другите износителки на петрол ще изчакат, преди всички да се съгласят с това намаление", подчерта преди срещата саудитският енергиен министър.

Новината за отлагането на решението на ОПЕК за петък доведе до ново понижение на американските петролни фючърси и на фючърсите на сорта брент с над 4%. Последва париране на част от новите ценови загуби, след като Енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващ спад на американските складови петролни запаси за седмицата до 30-ти ноември със 7,3 млн. барела - първо понижение на складовите наличности след 10 поредни седмици на техен растеж.

Въпреки това фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през януари се понижават с 3,7% под нивото от 51 долара за барел, докато фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през февруари - с 3,3% към 59,60 долара за барел.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Управителят на фирмата-представител на

Христо Гълбачев: Най-важното е да не пострада имиджът на България като туристическа дестинация

Близо 6 хиляди туристи на фалиралия туроператор "Томас Кук" продължават почивката си у нас. Това са граждани на Германия, Полша, скандинавските страни, Белгия и Франция. Да не се притискат туристи да заплащат повторно за услуга, за която вече са заплатили, апелира управителят на фирмата-представител на "Томас Кук" в България Христо Гълбачев. Той..

публикувано на 25.09.19 в 17:36
Полина Карастоянова

Националният борд по туризъм ще съдейства на туроператорите след фалита на "Томас Кук"

Проблемът наистина е сериозен. Така коментира последствията от фалита на британската фирма "Томас Кук" Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. "Томас Кук" е сред структороопределящите туроператори, с които българският туристически бизнес работи. Ще има своето отражение както пряко върху колегите хотелиери,..

публикувано на 24.09.19 в 12:55

Веселин Налбантов: Министерството на туризма да предприеме действия след фалита на "Томас Кук"

Министърът на туризма Николина Ангелкова свиква среща с представители на хотелиери, туроператори, с представители на посолството на Великобритания у нас във връзка с обявения фалит на британския туроператор "Томас Кук". Веселин Налбантов, член на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, от осем години не работи с фалиралия..

публикувано на 24.09.19 в 12:40

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Над 162 600 клиенти използват безплатните sms услуги на ЧЕЗ електро

Над 162 600 клиенти имат активна регистрация за безплатните sms услуги, предоставяни от „ЧЕЗ Електро България“ АД – известие преди прекъсване на електрозахранването и проверка на сметката. През изминалата 2018 година Дружеството изпрати близо 282 000 кратки съобщения, от които около 4% са за проверка на сметка, а с останалите 96% Дружеството е..

публикувано на 07.01.19 в 12:36
На 21 февруари в Sofia Event Center за пета година ще се проведе форумът за иновации - Innovation Explorer 2019 г.

Трите императива на иновациите: наука, щастие, амбиция

Какво ще стане, ако в една зала влязат топ-шпионинът на ЦРУ, Робърт Беър, илюзионистът, Butzi, награждаваният лекар и хуманист от Мериленд, Стивън Томас, креативният директор на BBC, Дан Рамсден, дизайнерката Мену Сингхот Станфорд? Ще започне петото издание на международния форум за иновации Innovation Explorer. Сред лекторите са и..

публикувано на 03.01.19 в 07:15

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45