Рязко забавяне на растежа на турската икономика до 1,6% през третото тримесечие

Растежът на турската икономика се забави рязко през третото тримесечие, тъй като валутната криза и драматичното повишаване на инфлацията доведоха до най-слабото икономическо представяне от две години насам, показват данни на официалната статистика на Турция.

Брутният вътрешен продукт на Турция се сви през третото тримесечие с 1,1% спрямо второто тримесечие, като в същото време растежът на годишна база се забави изненадващо рязко до 1,6% от 5,3% през периода април – юни, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за икономическа експанзия от 2 на сто.

Това е най-слабото представяне на турската икономика от третото тримесечие на 2016 година, когато тя пострада за кратко от неуспешния опит за преврат спрямо президента Реджеп Ердоган.

Трябва да се има предвид, че Турция беше един от най-силното представящите се развиващи се пазари през 2017 година, когато БВП нарасна с повече от 7 на сто. През настоящата годна обаче турската икономика пострада сериозно от агресивната обезценка на местната валута, която доведе до рязко увеличаване на разходите за храна и горива и принуди Централната банка на страна да увеличи драматично основната си лихвена ставка до 24%.

                                                         Графика на тримесечния БВП на Турция (на годишна база)

Снимка

Негативно влияние върху икономическия растеж през третото тримесечие оказа силното свиване с 5,3% на годишна база на строителството, което в продължение на много години беше облагодетелствано от строителния бум в резултат на кредитната експанзия. В същото време обаче сферата на услугите нарасна с 4,5%, компенсирайки част от влошаването в строителния сектор. Индустриалния сектор пък отбеляза анемичен растеж от 0,3%, докато селскостопанското производство нарасна с 1%.

Крайно потребление на домакинствата в страната се повиши през третото тримесечие с 1,1%, докато крайните правителствени разходи нараснаха с цели 7,5%, а дълготрайните бизнес инвестиции се свиха с 3,8 на сто.

Благодарение на рязкото поевтиняване на турската лира износът на стоки и услуги се увеличи през периода юли – септември с 13,6% спрямо година по-рано, докато в същото време вносът се сви с цели 16,7 на сто.

Според анализ на компанията Capital Economics "негативният ефект от валутната криза през август беше в основата на свиването на турската икономика през третото тримесечие, като има все повече доказателства, предполагащи, че това низходящо движение може да се задълбочи и през последното за годината тримесечие".

Трябва да се има предвид, че турската лира се обезценява с около 28% спрямо щатския долара в рамките на отминаващата година, като през август тя дори удари рекордни исторически дъна, понижавайки се с цели 47% спрямо зелените пари. Валутната криза пък доведе до ръст на инфлацията през октомври от 15-годишен връх от 25,2%, преди да последва известно отслабване през ноември към 21,6%.

Още от категорията
Управителят на фирмата-представител на

Христо Гълбачев: Най-важното е да не пострада имиджът на България като туристическа дестинация

Близо 6 хиляди туристи на фалиралия туроператор "Томас Кук" продължават почивката си у нас. Това са граждани на Германия, Полша, скандинавските страни, Белгия и Франция. Да не се притискат туристи да заплащат повторно за услуга, за която вече са заплатили, апелира управителят на фирмата-представител на "Томас Кук" в България Христо Гълбачев. Той..

публикувано на 25.09.19 в 17:36
Полина Карастоянова

Националният борд по туризъм ще съдейства на туроператорите след фалита на "Томас Кук"

Проблемът наистина е сериозен. Така коментира последствията от фалита на британската фирма "Томас Кук" Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. "Томас Кук" е сред структороопределящите туроператори, с които българският туристически бизнес работи. Ще има своето отражение както пряко върху колегите хотелиери,..

публикувано на 24.09.19 в 12:55

Веселин Налбантов: Министерството на туризма да предприеме действия след фалита на "Томас Кук"

Министърът на туризма Николина Ангелкова свиква среща с представители на хотелиери, туроператори, с представители на посолството на Великобритания у нас във връзка с обявения фалит на британския туроператор "Томас Кук". Веселин Налбантов, член на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, от осем години не работи с фалиралия..

публикувано на 24.09.19 в 12:40

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Над 162 600 клиенти използват безплатните sms услуги на ЧЕЗ електро

Над 162 600 клиенти имат активна регистрация за безплатните sms услуги, предоставяни от „ЧЕЗ Електро България“ АД – известие преди прекъсване на електрозахранването и проверка на сметката. През изминалата 2018 година Дружеството изпрати близо 282 000 кратки съобщения, от които около 4% са за проверка на сметка, а с останалите 96% Дружеството е..

публикувано на 07.01.19 в 12:36
На 21 февруари в Sofia Event Center за пета година ще се проведе форумът за иновации - Innovation Explorer 2019 г.

Трите императива на иновациите: наука, щастие, амбиция

Какво ще стане, ако в една зала влязат топ-шпионинът на ЦРУ, Робърт Беър, илюзионистът, Butzi, награждаваният лекар и хуманист от Мериленд, Стивън Томас, креативният директор на BBC, Дан Рамсден, дизайнерката Мену Сингхот Станфорд? Ще започне петото издание на международния форум за иновации Innovation Explorer. Сред лекторите са и..

публикувано на 03.01.19 в 07:15

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45